Ontwerpen samen met Havenaren

Zo komt het ontwerp tot stand

Eerst heeft gemeente Almere, samen met het Waterschap en ondernemers, gewerkt aan de uitwerking van de wensen voor de herinrichting van de Havenkom. Het Waterschap heeft hierbij gekeken wat technisch mogelijk is en ondernemers in de Havenkom spraken zich uit over hun wensen voor de toekomst. Bij het maken van de Visie 2040 is al met veel Havenaren over de Havenkom gesproken. Die informatie is ook meegenomen in de vernieuwingsplannen. Een ontwerpbureau heeft deze plannen uitgewerkt in eerste schetsen en ideeën. Deze konden Havenaren bekijken op een buitententoonstelling in november ter hoogte van de Sluiskade. Na het zien van de plannen konden mensen hun mening geven over de plannen via een online formulier of bij de gastvrouwen/heren die op de dag aanwezig waren. Lees hier wat Havenaren ervan vonden.

De gemeente nam daarna de leiding in het ontwerp en draagt zorg voor een basisinrichting, de horeca werkt actief mee en draagt zorg voor de modules die de basis-inrichting verrijken. Op 15 maart 2021 werd het aangepaste ontwerp online gepresenteerd en konden Havenaren reageren en vragen stellen.

Krentenboompjes en esdoorns

Na presentatie van het definitieve plan in mei 2021, werd er toch nog iets veranderd. Want verschillende bewoners vonden dat de bomen aan de waterkant de Havenkom misschien toch wel erg groen zouden maken waardoor het uitzicht vanuit de appartementen voor een deel verloren zou kunnen gaan. En, ondanks alle voorzichtigheid, had het Waterschap moeite met de gekozen bomen langs het water.

Daarom is meer onderzoek gedaan en de keuze is gevallen op krentenboompjes. Bij de aanplanting hiervan zijn deze 3 meter hoog. De verwachting is dat ze in deze omstandigheden, na 30 jaar maximaal 6 meter hoog worden. Een aantal bewoners van de appartementen zal blij zijn dat zij met deze krentenboompjes meer zicht op het water blijven houden. Voor de bomen bij de bebouwing is nu gekozen voor de esdoorn. Deze bomen zijn opgenomen in een groenonderhoudsprogramma, waar de hoogte tot maximaal 10 meter in is vastgelegd. Informatie over de bomen vind u ook terug op de websites stadsgesprekken.almere.nl project vernieuwing Havenkom en haven.almere.nl/havenkom.

Modules voor horeca

Het uiteindelijke ontwerp zal bestaan uit een basis-inrichting en uit extra modules die horecaondernemers, vastgoedeigenaren en misschien zelfs de woningeigenaren kunnen uitvoeren in de komende jaren. De basisinrichting wordt betaald door de gemeente. De extra modules zijn voor rekening van de ondernemers. Voorbeelden van dit soort modules zijn bijvoorbeeld een serre voor de café´s en restaurants of een bootjesverhuur. De gemeente werkt mee aan de extra modules met benodigde vergunningen. Zo kan iedereen in eigen tempo en naar eigen wens samenwerken aan de vernieuwingen van de Havenkom.

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen