Je kan weer meedenken!Nu spant het erom, denk deze week mee over de drie ontwikkelrichtingen voor Haven. Lees meer

Transformatiepanden in het centrum

In Haven Centrum staan/stonden verschillende panden leeg. Voor een aantal andere panden moet een andere bestemming gevonden worden. Leegstaande panden zorgen nogal eens voor sociaal onveilige situaties, met name in de avonduren. Daarom wordt gezocht naar een nieuwe invulling: een transformatie.

Zo’n transformatie kan plaatsvinden door verschillende functies slim te combineren of juist door de functie van het pand helemaal te veranderen. En transformatie van leegstaande kantoren en winkelpanden naar woningen, heeft nog een extra voordeel: je kan zo zorgen voor meer broodnodige woningen zonder veel extra bij te bouwen.

Dit zijn de panden waar het om gaat:

Marktgracht

De Marktgracht zag er lange tijd allesbehalve gezellig uit. Er lagen hopen ongeopende post in de portieken van de leegstaande winkelpanden en spinnenwebben markeerden de etalages. Het hele rijtje stond al een tijd leeg. Daar is wat aan gedaan: voormalige winkels zijn patiowoningen geworden.

Marktgracht 48 t/m 62

De leegstaande kantoren aan de Marktgracht worden getransformeerd naar 37 kleine, en dus betaalbare, appartementen. Ook komen er twee penthouses en op de begane grond is ruimte voor winkels en een fysiotherapeut. 

De Roef en Kerkgracht 54

De panden Roef en het pand aan de Kerkgracht 54 zijn al langere tijd ongebruikt. De Roef is al helemaal vernieuwd.

Voor Kerkgracht 54 is nog geen plan voor transformatie opgesteld. De verwachting is wel dat ook dit pand in de komende jaren ontwikkeld wordt, het is nog even wachten tot de eigenaren van de panden dit oppakken.

Apotheek

De voormalige apotheek stond al lange tijd leeg en dat was geen fraai gezicht. Ook die is geransformeerd. Het zijn nu  acht appartementen voor jong en oud. En het heeft nieuwe naam: Meerhaven

Wat levert het op voor Haven?

In Haven is veel vraag naar woningen voor jongeren en andere starters terwijl veel panden er leeg en verlaten bij staan of stonden. Alle appartementen zijn daarom meer dan welkom voor de woningzoekenden. Extra woningen in het centrum zorgt ook voor meer klandizie voor de ondernemers en andere voorzieningen. Dit past helemaal in de Visie voor Haven in 2040 die onder andere pleit voor extra woningen, voor met name jongeren en ouderen, en een levendig, compact centrum. En het ziet er natuurlijk een stuk beter uit straks!

Lees ook: Meer woningen in het centrum, zonder extra veel bij te bouwen.

Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het centrum, ga naar de themapagina centrum.

Voorbeeld van hoe een transformatie eruit kan zien, dit is niet in Almere Haven. Bron Atelier Dutch
Een momentje...
 • Transformatiepanden in het centrum

  Marieke Buijs 30-05-2022

  Voor veel ongezellige leegstaande panden in het centrum wordt een nieuwe bestemming gevonden. Panden worden bijvoorbeeld omgebouwd naar woningen.

  50 keer bekeken 0 reacties

  Volg ons op social media

   

   

   

  Havenhart 2.0

  Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

  Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

   

   

  Cookie-instellingen