Jeugdland is verhuisd

Na 41 jaar hutten bouwen aan de Meerveldstraat, is Jeugdland verhuisd naar park de Uithof. Het was een hele klus maar de kinderen weer volop spelen en leren, dit keer op een schiereilandje.

We zouden ineens onze plek kwijtraken

Op een dag liet de gemeente weten dat op de plek van Jeugdland Haven, huizen moeten komen. Want tja, ook die zijn hoognodig in Haven. Toch kwam het nieuws hard binnen bij Jeugdland. Els Spraakman, teamleider Kinderwerk bij de Schoor, vertelt: “We zouden ineens onze plek kwijtraken. Dat we ergens anders heen moesten, werd snel duidelijk. Er hebben toen heel veel gesprekken plaatsgevonden met de gemeente en uiteindelijk zijn we eruit gekomen: we gaan naar park de Uithof.”

Super maar niet alle buurtbewoners waren hier in de eerste instantie blij mee. “Sommigen vonden de hutten niet mooi of waren bang voor geluidsoverlast. We hebben met bewoners en ook met de vrijwilligers van het Voedselbos gesproken. We zouden het liefst straks samen dingen doen. Denk aan samen koken met eten uit de pluktuin die zij hebben opgezet en onderhouden.”

Een nieuwe plek

In park de Uithof, vlakbij basisschool de Ark, waar de oude busbaan liep, is een soort schiereilandje gemaakt. Er ligt een heuse gracht omheen waar in een kano doorheen gevaren kan worden. Dit is het nieuwe Jeugdland, met een skelterbaan, trampolines, een kabelbaan en natuurlijk komen er weer hutten. Er is plek voor zo´n 20 stuks. 

Niet alles is nieuw, het oude gebouw is namelijk meeverhuisd. Els: “Ja het hele casco is meegegaan maar er is ook veel aan veranderd. Het was een hele klus. Niet alleen het gebouw opnieuw opbouwen is ingewikkeld maar alles eromheen ook want het is een nieuw terrein dus je moet goed kijken waar leidingen door de grond lopen. Maar het gebouw is prachtig geworden!”

Een niet te missen kleine gemeenschap

Gelukkig maar want Jeugdland is een belangrijke plek voor kinderen. Els: “Tijdens de reünie vanwege de verhuizing, zei nog iemand: `Ik ben nu timmerman omdat ik als kind op Jeugdland ontdekte hoe leuk het werken met hout is.’ Kinderen leren van alles op jeugdland. Tijdens het hutten bouwen bijvoorbeeld leren kinderen timmeren en zagen maar ze leren ook samen te werken, te overleggen, afstemmen, het op elkaar wachten en respect hebben voor elkaar. En…ze vinden het nog leuk ook!”

Er is ook een kinderwerker aanwezig. Die helpt mee en signaleert: “Dat kan gaan om verborgen talenten maar hij of zij signaleert bijvoorbeeld ook als het met een van de kinderen thuis of op school niet lekker gaat. Dan ga je in gesprek met de kinderen en de ouders. In sommige gevallen neem je contact op met andere collega’s of andere partners in het maatschappelijke veld. Het is ook dé plek voor kinderen met bergen energie, hier kunnen ze lekker buiten zijn, ze komen hier echt graag. Het is net een kleine gemeenschap, je leert hier. Ook door fouten, soms trap je in een verloren spijker of val je over een rondslingerende hamer, maar zo leer je wat gevaarlijk is en wat niet. Jeugdland is voor kinderen tot 14 jaar maar sommige kinderen kunnen echt geen afscheid nemen en worden daarom vrijwilliger, zo blijven ze nog jaren verbonden aan de plek.”

Op een gemiddelde zomerdag bouwen en spelen maar liefst zo´n 100 kinderen in Jeugdland Haven. Vanaf 7 jaar mogen ze alleen komen. “We zien nu ook steeds meer jonge kinderen van onder de zeven die met hun ouders komen, zo zie je ook een leuk contact ontstaan tussen de ouders.”

Jeugdland heeft plaats voor iedereen, op naar de volgende 40 jaar!

Een momentje...

  Volg ons op social media

   

   

   

  Havenhart 2.0

  Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

  Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

   

   

  Cookie-instellingen