De Roef

Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, stond er al best wat jaartjes verlaten bij. Op zo nu en dan een pop-up winkel of werkruimte na, gebeurde er weinig. Het pand had een grondige opknapbeurt nodig om weer te kunnen shinen als markeringspunt van Haven. Gert van der Glind, van Kasberg Beheer, zag dit ook en pakte het aan. Het pand kreeg een grondige opknapbeurt; de oude Roef in een nieuwe jas.

Strippen onvermijdelijk

Gert van der Glind is een enthousiaste vastgoedontwikkelaar in Haven. Hij kocht 1,5 jaar geleden maar liefst 19 panden en zocht samenwerking met de ondernemers om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. Zie ook dit eerdere artikel

Toch geen monumentenstatus

Gert heeft de Roef een nieuwe invulling gegeven, met een praktijkruimte voor fysiotherapie beneden en boven appartementen. Dat had wat voeten in de aarde. De Roef zou namelijk een monumentenstatus krijgen en toen toch niet. Toch niet, omdat dit het voor ontwikkelaars heel lastig zou maken om het pand echt goed aan te pakken. Dit vanwege de staat waarin het verkeert, aanwezig asbest en koudebruggen.

Wethouder Hilde van Garderen zag bovendien dat vastgoedontwikkelaar Gert van der Glind, oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden. De keuze was uiteindelijk: leefbaarheid aan de Markt in Haven óf een monumentenstatus. Er is gekozen voor leefbaarheid.

Oude Roef in nieuwe jas

Het pand is bijna helemaal gestript. Beneden bleef een winkel/praktijkruimte bestaan en boven vind je nu zeven appartementen. Binnenin is een patio en er liggen zonnepanelen op het dak.

Het historisch oog van Gert van der Glind is goed terug te zien in het ontwerp. Vanaf de buitenkant is het net de oude Roef in een nieuwe moderne jas, het lijkt erg op de situatie van toen de Roef in 1976 opgeleverd werd. De Roef was toen namelijk ook zwart.

De Roef bij oplevering in 1976

Wat levert het op voor Haven?

Na jaren van verlatenheid heeft de Roef eindelijk een nieuwe bestemming gekregen en dat past in een levendig centrum. De nieuwe Roef brengt door de praktijkruimte en bewoning levendigheid in het centrum, waarin meer woningen zeer gewenst zijn. Er wonen nu te weinig mensen in het centrum om de voorzieningen overeind te houden. Lees meer over het thema centrum.

Een momentje...
 • De Roef

  Marieke Buijs 20-05-2022

  De Roef is vernieuwd

  25 keer bekeken 0 reacties

  Volg ons op social media

   

   

   

  Havenhart 2.0

  Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

  Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

   

   

  Cookie-instellingen