Het Schakelteam verbindt mensen aan mensen

Schakelteams zijn bedoeld om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen een nieuw netwerk op te bouwen in de wijk. Zo kunnen zij op hun eigen manier meedoen en zich thuis voelen in de wijk. Er wordt hierbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van wat er al in de wijken beschikbaar is. Denk aan inloopvoorzieningen, buurtkamers en activiteiten.

In Almere zijn twee schakelteams actief, één in Stedenwijk en ook één in Haven. Elk team bestaat uit een ervaringsdeskundige, een medewerker vanuit de GGZ en een medewerker vanuit welzijn. De wensen en behoeften van de inwoners staan bij het Schakelteam voorop.

Het Schakelteam in Haven is er voor iedereen en alle leeftijden

Saskia Schurman (ervaringsdeskundige), Gerwin Wallet (vanuit Welzijn) en Pascale Cult (GGZ-achtergrond) vormen het Schakelteam in Haven. Zij verbinden mensen aan mensen. Dat moet laagdrempelig zijn vinden zij, zo makkelijk mogelijk. Drempels nemen zij bijvoorbeeld weg door zichtbaar te zijn in de wijk en door hun informele werkwijze. Ook zijn ze niet gekoppeld aan één bepaalde plek of organisatie.

Saskia, Pascale en Gerwin zijn hét schakelpunt voor bewoners met psychische kwetsbaarheid, maar ook voor alle mensen om hen heen. Buurtbewoners die willen weten hoe ze kunnen omgaan met een buurtgenoot met een psychische kwetsbaarheid, kunnen ook bij het Schakelteam terecht. En, het schakelteam is er voor alle leeftijden. Wat doen zij precies en hoe werkt het?

Signaleren en verbinden

Het Schakelteam is inmiddels alweer twee jaar actief in Haven en heeft goede contacten met allerlei formele en informele partijen, organisaties, netwerken en buurtbewoners die in Haven actief zijn. Onder hen bevinden zich mensen van woningbouwverenigingen, gezondheidscentra, wijkagenten, welzijnswerkers, maar ook sleutelfiguren uit de wijken, buurthuiskamers, kringloopwinkels en gebedshuizen.

“We hebben al die partijen actief opgezocht. Zij brengen de mensen die hulp nodig hebben in contact met ons,” vertelt Gerwin Wallet. “Wij bieden een luisterend oor, denken met ze mee en wijzen ze de weg naar de juiste persoon, activiteit of organisatie.”

Op de bakfiets de wijk in

Die goede contacten met de wijk en haar bewoners ontstonden niet vanzelf, ze trokken er in het begin veel op uit. “We zijn begonnen met vragenuurtjes in de Kimwierde en gingen de wijk in met de bakfiets,” vertelt Gerwin. “We hadden koffie en thee bij ons en gingen op bezoek bij de buurtontmoetingsplekken en buurthuizen. Zo wilden we ons bekend maken in de wijken.” En dat lukte. “Mensen in Haven lopen heel gemakkelijk op je af. Er kwam eens een vrouw in badjas en slippertjes naar ons toe, want ze had ons gezien vanaf haar balkon. Uiteraard vroeg ze wat we aan het doen waren. Havenaren zijn nieuwsgierig en betrokken,” lacht Gerwin.

Saskia weet hoe de hazen lopen

Voor het Schakelteam staan de behoeften van de mensen die wat extra hulp nodig hebben, voorop. Saskia Schurman, als ervaringsdeskundige, benadrukt dat dit een belangrijk uitgangspunt van het team is. “Het gaat niet alleen óver mensen, het is mét en door mensen,” zegt Saskia Schurman, ook Havenaar sinds zo´n 20 jaar. Gerwin: “Ik leer van Saskia vanuit een ander perspectief te kijken, zij hamert er bijvoorbeeld altijd op dat wij wel van alles kunnen bedenken aan de vergadertafel, maar de mensen over wie het gaat, waar zijn die?”

Wandelvrienden

Toen corona kwam, moest er anders geschakeld worden. Saskia: “We moesten ineens digitale ontmoetingen gaan organiseren in een “digitale huiskamer”. En we hebben een wandelgroep. Hier zijn vriendschappen uit voortgekomen. Het is vaak voor mensen een hele stap om zoiets te gaan doen, wij kunnen soms net dat zetje geven wat nodig is. Soms zijn we een schakel tussen mensen en hulpverleners en soms tussen mensen die iets met elkaar willen ondernemen. Dat kan klaverjassen zijn, kralen rijgen of de hond uitlaten.”

“Het mooie en fijne is dat iedereen zichzelf kan zijn binnen. Je mag somber zijn bijvoorbeeld, er is begrip voor elkaar op goede en slechte momenten” vult Gerwin aan.

Meer weten over zorg in Haven? Ga naar de themapagina zorg.

 

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen