Zorggroep Almere bereidt Haven voor op de toekomst

In Haven, en in heel Nederland, wordt zorg in de toekomst veel meer thuis gegeven, of in de wijk. Mensen blijven langer thuis wonen en gaan sneller weer naar huis na een opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Haven is zich hierop aan het voorbereiden, onder andere met de projecten en ontwikkelingen van Zorggroep Almere.

Bas Bonhof van Zorggroep Almere vertelt

Gezondheidscentrum de Haak is de kern geworden van de zorgcentra in Haven. Op de locatie van gezondheidscentrum West komt een woon-zorggebouw. De Overloop is verbouwd en gaat nog een verbouwing tegemoet én de Zorggroep is bezig met respijtbedden, dat zijn een soort logeerbedden in de wijk. Allemaal veranderingen in Haven gericht op de toekomst, waarin mensen langer thuis blijven wonen. In de onderstaande video praat Bas Bonhof je bij. Bas is directeur Wijkverpleging en Fysiotherapie Zorggroep Almere.

 

De rode draad van wat Bas Bonhof vertelt, is dat Zorggroep Almere, Haven klaarmaakt voor moderne zorg. In de Overloop is dat bijvoorbeeld te zien aan de tweepersoons-appartementen. Elke appartement heeft gewoon zijn eigen brievenbus en voordeur, net als een ‘normaal’ huis. Alleen wordt hier ook alle zorg geleverd. Net als bij de Leemwierde. Op de plek van het gezondheidscentrum komt een nieuw gebouw met de focus op extra zorg, een woon-zorggebouw midden in de wijk. Zorggroep Almere werkt hiervoor samen met woningcorporatie Alliantie.

Zorg Plus Thuis

Een ander project van Zorgroep Almere is Zorg Plus Thuis. Dit is specifiek bedacht om wat last van de schouders te nemen van partners van mensen met beginnende dementie. Bas zegt daarover in de video: “We zien dat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. En dat is een grote belasting voor de partner, die staat namelijk 24/7 klaar.” De mensen van Zorg Plus Thuis komen bij de mensen thuis en ontlasten dan even de mantelzorger, zodat die wat tijd heeft voor zichzelf.

Het zorgbed van de toekomst is je thuisbed

De tweede stap die Zorggroep Almere hierin nog wil ontwikkelen, is de opzet respijtbedden. Dit zijn een soort logeerbedden waar mensen met beginnende dementie een weekje of paar dagen naar toe kunnen zodat mantelzorgers bijvoorbeeld op vakantie kunnen. Op zo´n manier kunnen mensen makkelijker langer thuis blijven wonen. Helaas is de financiering hiervoor nog niet op orde. Daardoor is nog niet helemaal duidelijk hoe het uiteindelijk echt wordt. Daar wordt hard aan gewerkt.

Samenwerken doet de Zorgroep Almere met name in het Havenverbond. Met de partners in het havenverbond zoals de woningcorporaties, kijken zij bijvoorbeeld hoe respijtbedden wél mogelijk worden. 

Wil je meer weten over zorg in Haven? Ga dan naar de themapagina zorg.

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen