Onderhoud Marktgracht en Kerkgracht

Er is groot onderhoud aan de Kerkgracht en Marktgracht gedaan in 2022/2023. Het is groener en de straten zijn meer klimaatadaptief gemaakt. Dit betekent dat de inrichting is aangepast aan de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan heftige regenbuien en warme zomers. Aanwonenden en ondernemers konden meedenken over welke bloemen en planten kwamen.

Een aantrekkelijk centrum en stenen hergebruiken

De Kerkgracht en Marktgracht zien er nu weer aantrekkelijk uit. Bijvoorbeeld door de nieuwe bestrating op de Kerkgracht ter hoogte van de kerk. Deze bestrating is nu hetzelfde als in de rest van het centrum van Almere Haven. Omdat er meer ruimte voor groen is, waren er op verschillende plekken straatstenen over. Deze stenen worden bewaard en hergebruikt op andere plekken in de stad.

Tijdens dit groot onderhoud zijn waar nodig ook putten, leidingen en putdeksels vervangen. 

Nieuw bomenplan met meer bomen

De bestaande bomen langs de grachten hadden niet genoeg ruimte in de grond om te groeien. Deze bomen hebben zich daardoor niet goed ontwikkeld en verkeerden in slechte conditie. Ook had een deel van de bomen een ent-onderstamprobleem. Bij een ent-onderstamprobleem is het wortelgestel niet goed vergroeid met de stam, waardoor deze bomen kunnen omvallen. Verder hebben de wortels van de bomen te weinig ruimte en duwen ze de bestrating omhoog.

Er is daarom een nieuw bomenplan gemaakt. De huidige 72 lindes zijn vervangen door 86 nieuwe leilindes. Deze boomsoort past goed in smalle straten en groeit goed in de Almeerse kleigrond. Leilindes passen mooi in de omgeving en versterken het dorpse karakter van Almere Haven.

Meer groen is mooier en beter voor de wereld

Langs de vernieuwde Kerkgracht en Marktgracht is bovendien ruimte voor extra groen. Onder de bomen is nu vaste beplanting. Dit is een mix van bloeiende en gevarieerde soorten planten. Dat geeft de Kerkgracht en Marktgracht een natuurlijke aanblik.

Door het verwijderen van bestrating wordt het ook minder warm. De nieuwe beplanting fleurt de straten op en trekt verschillende soorten insecten en vogels aan. Goed voor de biodiversiteit in Almere.

Bewoners en ondernemers in deze straten mochten kiezen uit verschillende voorstellen voor de beplanting. 

Parkeren van fietsen

In de bestaande situatie is het parkeren van de fiets langs de Kerkgracht en Marktgracht op meerdere plaatsen mogelijk. In de nieuwe situatie zijn de fietsparkeerplaatsen iets verplaatst. Zo ontstaat meer ruimte voor groen in de straten. 

Lichtplan

Om de Kerkgracht en Marktgracht ook ’s avonds goed te verlichten, is een nieuw ontwerp gemaakt dat aansluit op het lichtplan voor het centrum van Haven. Het is belangrijk dat bewoners van alle leeftijden op een fijne manier naar buiten kunnen na zonsondergang. Door het licht te richten op plekken waar het nodig is, wordt er zo weinig mogelijk licht verspilt. Dat is fijn voor mens en dier.

nieuwe marktgracht

Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen