Een belangrijke pijler in de visie zijn Havenaren zelf, Havenaren zijn aan zet en willen dit ook graag. De organisaties van het Havenverbond vinden dat heel goed om te zien en ondersteunen dit graag. In dit kader zijn al twee initiatieven gestart: Havenidee en Aanpakkers. Maar veel Havenaren benoemen ook het vertrek van voorzieningen uit Haven en vinden dat jammer. Denk bijvoorbeeld aan het zwembad, de buurthuizen, banken, etc.
Daarom is in de visie ook opgeschreven dat er buurthubs moeten komen. Dat zijn een soort kleine buurthuisjes die op allerlei manieren kunnen worden ingericht. Havenaren zeiden bijvoorbeeld dat ze laagdrempelig willen binnenwandelen voor een kop koffie, dat jongeren huiswerk willen maken en dat een huisarts bijvoorbeeld een dependance zou kunnen hebben. Maar mensen vroegen zich ook af: is een buurthub niet hetzelfde als een buurtcentrum? Tijdens het dorpsgesprek spraken we over wat het ideale concept zou zijn voor een buurthub.
Bestaande voorbeelden van buurthubs
Niet iedereen kende het begrip buurthub en dat is ook logisch. Toch kwamen er genoeg ideeën op tafel toen het begrip duidelijker werd. Een buurthub is volgens sommigen een wijkgebouw, buurtcentrum. Eerst waren die er in iedere wijk maar die nu zijn verdwenen. De mensen die aan zo’n ontmoetingsplek behoefte hebben zijn veelal mensen die wat minder geld beschikbaar hebben en voor wie lidmaatschap van een sportclub of activiteitenclub een drempel is. Toch zijn er anderen die vinden dat de buurthub niet exclusief voor een bepaalde buurt of omwonenden moet zijn.
Als voorbeeld van een buurthub wordt het Hovenhonk (Binnenhof) genoemd. Deze ruimte is een soort huiskamer en werd met subsidie van de gemeente en Ymere ter beschikking gesteld aan de buurt. Een bewoner zette zich hier destijds keihard voor in maat er kwam helaas bijna niemand op af heeft hier heel hard aan getrokken en veel georganiseerd, maar er kwam bijna niemand op af. Dit initiatief startte in 2014 en is in 2016 gestopt. Ook op de Kimwierde 88 is al een buurthub. Hier waren ooit veel activiteiten maar nu gebeurt er niets meer.
De wijkwinkel in Haven is ook een voorbeeld. Die voorziet in een behoefte en kan als buurthub worden gezien. De Goede Rede kerk is ook een buurthub, vinden ze. Van de ‘Open Kerk’ wordt veel gebruik maakt. Deze mogelijkheid voor ontmoeting en koffie is ook niet bij iedereen bekend.
Zorg in de buurthubs
De aanwezigen Havenaren denken dat ouderen het prettig vinden zorg dichtbij te hebben. Nu zijn de voorzieningen vaak ver weg in het centrum en niet iedereen is even mobiel. Het is dus fijn als de zorg dichterbij huis te vinden is. Iemand zegt dat de buurthubs er juist moeten zijn om mogelijkheden tot hulp en ondersteuning dichterbij de mensen te brengen. Denk aan de wijkteams die in de buurthubs spreekuur kunnen houden.
Maar niet iedereen is het hiermee eens. Sommigen vinden juist dat hulp van maatschappelijk werk of het wijkteam schaamte kan oproepen, waardoor het misschien juist niet in de wijk moet plaatsvinden. Vooral onder jongeren, denkt men, is dit het geval.
Misschien moet de aangeboden zorg in een buurthub wel maatwerk per buurt zijn: in bepaalde buurten wel en in bepaalde buurten niet, afhankelijk van de behoefte.
Tegelijk, zegt men, zou de buurthub jongeren wel iets moeten bieden, zoals bijvoorbeeld werkplekken. Maar, is de tip: vraag het vooral jongeren zelf. Wat willen zij?
Waar men het wel over eens is, is dat een huisarts in een buurthub niet gewenst is, vanuit privacy-overwegingen. Er is bovendien een groot huisartsentekort in Almere Haven. Digitale consulten kunnen hiervoor de oplossing zijn, vindt men maar niet alle ouderen zijn digitaal handig of gewend hieraan. De bibliotheek en Seniorlive geven goede voorlichting aan senioren zodat zij meer digitaal-vaardig worden.
Andere voorzieningen in de buurthubs
Het is belangrijk om mensen te trekken met maaltijden of gratis koffie om huishoudens in armoede of eenzame mensen te ondersteunen.
Iemand komt met het voorbeeld van de voorzorgcirkels, een idee uit Den Haag. 10-15 buurtbewoners vormen een cirkel; zij doen dingen met en voor elkaar. Dit idee is geopperd voor Muziekwijk, maar de gemeente wilde dit financieel niet steunen.
Een andere optie die genoemd wordt is dat de buurthub een plek kan zijn voor een buurtconciërge die met kleine zaken helpt. Denk aan lampjes vervangen.
Een aanwezige gezinsvoogd geeft aan dat een ouder zijn of haar kind soms op een neutrale plek wil ontmoeten na een scheiding. Een huiskamer in buurthub is dan een prettige optie denkt zij.
Waar moeten de buurthubs komen?
Voor locaties voor buurthubs kun je bijvoorbeeld aan basisscholen denken, vinden de aanwezigen. Die liggen al in de verschillende buurten. De gemeenschappelijke ruimte van Binnenhaven kan ook een buurthub zijn, zegt iemand. Maar dan moet de gemeente wel subsidie geven zodat deze ruimte voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor de bewoners van Binnenhaven.
De aanwezigen vragen zich af of je een buurthub in alle wijken moet hebben. Er is ook al heel veel aanbod in Haven, alleen het aanbod is niet bij iedereen bekend. Activiteitencentrum Jan Steen is bijvoorbeeld al een buurthub die voor iedereen toegankelijk is. Dat geldt ook voor de activiteiten in de Overloop.
Ook merkt men op dat een buurthub niet alleen een gebouw of huiskamer is. Het gaat vooral ook om ontmoetingsplekken in de openbare ruimte die je als hub kunt inrichten. Een van de aanwezigen koppelt dit aan het beheer van het groen en het maken van een voedselbos door bewoners. Bij zo’n plek (zoals de Uithof bijvoorbeeld) zou je een kas of een pipowagen neer kunnen zetten, waar bewoners samen kunnen komen terwijl het zo gelijk iets kan betekenen voor hun woonomgeving. Een kopje koffie en ontmoeting staan ook hier centraal.
Vrijwilligers en de buurthub
Wie moet zo´n buurthub eigenlijk runnen? Aanwezigen hebben zorgen omtrent vrijwilligers die dingen organiseren in de buurthubs en de opvolging daarvan in de toekomst. Er zou meer geïnvesteerd moeten worden om jongeren vrijwillig in te zetten, bijvoorbeeld d.m.v. een vergoeding. Ook werkenden zouden verleid moeten worden meer voor de buurt te doen. Geef ze dan wel bijvoorbeeld een vergoeding van de gemeente.
Ook wordt geopperd of er niet mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of statushouders ingezet kunnen worden om de buurthubs te runnen.
Verder vindt men dat een buurthub kleinschalig is en echt voor de Havenaren is. Je moet dus mensen hebben die dit vrijwillig willen runnen. Maar, de inzet vrijwilligers is erg kwetsbaar en er haken steeds meer vrijwilligers af. Daar moet dus wel aandacht voor zijn.
> Bekendheid over wat er gebeurt in Haven
> Levendigheid in het centrum
Nogmaals bedankt iedereen voor alle goede input!