Hoog- of laagbouw?
We willen Haven graag groen en dorps houden maar er zijn wel veel extra woningen nodig, met name voor jongeren en ouderen. Dit worden daarom hoogstwaarschijnlijk appartementen. We vroegen aan de aanwezigen of zij dan liever laagbouw of hoogbouw zien. Bij hoogbouw blijft er meer ruimte voor groen terwijl laagbouw juist een dorpser karakter heeft.
Men is eensgezind hierover en kwam met een mooie oplossing. Aan de rand van Haven mogen wel hoge gebouwen komen maar meer richting het centrum beter laagbouw. Laagbouw tot maximaal vier verdiepingen. Op de Paal en de Steiger mag ook hoogbouw neergezet worden, vinden zij.
Er moet met aandacht voor senioren worden gebouwd, dus vooral levensloopbestendig bouwen. We moeten voorkomen dat senioren een lange galerij moeten aflopen voordat ze bij de lift zijn en er moeten voldoende voorzieningen in de buurt zijn.
Ook spreken ze de wens uit voor een ontmoetingsplek in de eigen wijk, het liefst in het gebouw. Bijvoorbeeld dat er onderin een ruimte is ingericht om elkaar te ontmoeten voor een bakkie maar ook om activiteiten organiseren. Het liefst is daar ook een contactpersoon voor en het moet uitnodigend zijn voor andere mensen uit de wijk. Dat kan door de ruimte veel ramen te geven. Ook moet je er bekendheid aan geven; geef nieuwe mensen bijvoorbeeld een nieuwkomerspakket.
Ontmoetingsplekken
Het tweede thema ging over ontmoetingsplekken op straat. Zitbankjes bijvoorbeeld. Plekken waar men deze wel ziet zitten zijn aangegeven met groene punten op de kaart. De markt vinden zij niet echt aantrekkelijk, te saai. Die kan wel wat opgefleurd worden. Een leukere plek vinden zijn bovenaan de Dijk en lager aan de Dijk.
De rode punten zijn plekken waar men zich minder veilig voelt in Haven, op sommige plekken wordt zelfs drugs gedeald. In de Steegjes moet de verlichting verbeteren want men voelt zich echt onveilig daardoor.
De ontmoetingsplekken moeten hufter-proof worden want ze ervaren veel overlast van de jeugd. Om dit te verbeteren zou er meer surveillance, cameratoezicht en handhaving moeten zijn, stellen zij voor.
Een theehuis om in te zitten lijkt hen ook wel wat, wel met een contactpersoon.
Wijkschouwen
Er wordt ook nog even over het onderhoud van het groen gesproken. Dat kan wel beter vinden zij allemaal. Vroeger, vertellen ze, had je wijkschouwen. Professionals liepen samen met bewoners door de wijk. Er werd aangewezen waar dingen niet lekker liepen, zoals het groenonderhoud bijvoorbeeld. Dit werd dan doorgegeven aan de gemeente en opgelost. Dit willen ze wel graag terug eigenlijk.
De Havensingel
Als laatste spraken we over de Havensingel. De Havensingel wordt een prachtig, dorps, groen woon- en wandelgebied. Een echte singelgracht; een mooie blauwgroene slinger door Haven. Welke ideeën hebben zij hiervoor? Ten eerste vinden ze dat het riet moet worden gemaaid en uitgedund. Een mooi voorbeeld van hoe het zou moeten zijn qua sfeer en karakter is de Hoekwierde, vinden ze. Ze willen ook graag steigertjes voor vissers en fiets- en wandelpaden, maar dat staat al in de visie. Daar hebben ze wel nog een opmerking bij. Er moeten ook afslagen zijn zodat je ook buurten in kan wandelen of fietsen. En de paden moeten natuurlijk breed genoeg zijn voor scootmobiels én goed verlicht zonder te veel griezelige begroeiing!
Het zou leuk zijn om tijdens het wandelen klimrekken tegen te komen of opdrachten voor kinderen, zoals op een kabouterpad.
De uitstraling moet verzorgd zijn en je kan het extra aankleden. Bijvoorbeeld met bordjes met informatie over de dieren en planten die tegenkomt op het pad. Ook doet iemand een oproep voor een trimbaan langs de gracht en daarnaast ook beweegapparaten voor senioren. En gezamenlijke barbecue-plaatsen van steen lijkt hen ook leuk en gezellig om langs de Havensingel te maken.
Denk ook mee over de inrichting van de openbare ruimte. Ga naar de Denk mee pagina en geef je mening!