Boodschappenhoekje zorgt ervoor dat niemand wat te kort komt in Haven

17-04-2024

Het Boodschappenhoekje Almere komt op voor mensen die het wat moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit is het initiatief van reddende engelen Mireille en Hans van Os.

Er zijn best veel bijzondere bewonersinitiatieven in Haven. Het collectief de Aanpakkers zorgt ervoor dat deze initiatieven optimaal kunnen groeien en bloeien. Maar wie zijn dit eigenlijk precies? In deze reeks maak je kennis met alle Aanpakkers en hun initiatief. Deze keer: Stichting Het Boodschappenhoekje Almere. We spreken met een van de oprichters: Hans van Os.

Van overgebleven meloenen naar een bloeiende stichting

Een jaar of 12 geleden had een kennis van Mireille en Hans wat meloenen over, of Mireille daar wat mee kon. Hans vertelt: “Wij hebben veel bejaarden bij ons in de buurt en die waren heel blij met de meloenen. Niet veel later had de zoon van deze kennis brood over uit de Turkse bakkerij waar hij werkte. En ook de groenteboer wist ons te vinden. We deelden al dit overgebleven voedsel uit in de buurt via een bestaande Facebookgroep. We merkten al snel dat de behoefte groot is. Vanaf daar zijn we eigenlijk doorgegroeid.”

Op 18 februari 2021 is het Boodschappenhoekje een Stichting geworden. Hans: “Als stichting kunnen we het armoedeprobleem niet oplossen, maar we proberen het wel draaglijk te maken. Daarnaast vinden we het belangrijk de voedselverspilling tegen te gaan.”

Wekelijks deelt het Boodschappenhoekje voedseltassen met verse producten uit aan ongeveer 50-60 huishoudens. Elke maand komt daar een tas vol houdbare producten bij (koekjes, rijst, pasta, dat soort dingen). Met de feestdagen zorgen ze voor een speciaal gevulde tas met feestelijke lekkernijen. Ook de kinderen worden niet vergeten. Met Sinterklaas krijgen de kinderen allemaal een tas met lekkers en cadeautjes en mogen ze even bij de Sint op bezoek. Met de zomervakantie maken ze een vakantiepakket en als ze naar school gaan een “back to school tas”. Kortom het Boodschappenhoekje zorgt ervoor dat niemand wat te kort komt.

Iedereen heeft recht op een goede maaltijd

Wie komt er zoal bij jullie om de tassen op te halen?

“Het zijn aan de ene kant mensen die bijvoorbeeld niet meer bij de voedselbank terecht kunnen. Je kan daar maar een bepaalde tijd terecht dan moet je het weer zelf weten te rooien. Dat lukt niet iedereen. Daarnaast hebben we mensen die tijdelijk de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Zoals tijdens de energiecrisis bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat zij in de schulden raken, kunnen ze bij ons terecht voor ondersteuning. Dat is beter dan lenen, want als je eenmaal schulden hebt, zak je vaak nog verder in de problemen. En dan hebben we nog een groep ouderen. Voor hen is de voedselbank een stap te ver. Ze hebben het altijd alleen gered en voelen veel schaamte om hulp te vragen. Ze eten liever drie dagen brood dan om hulp te vragen. Maar wij zijn er ook voor hen, iedereen heeft recht op een goede maaltijd!”

“Soms hebben mensen ook andere hulp nodig. Dan verwijzen we hen door naar een andere stichting of de gemeente voor verdere ondersteuning.”

Drie prachtige bloemen

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt?

“Dat gaat terug naar vrij in het begin van het ontstaan van het Boodschappenhoekje. Er was een vrouw in de Facebookgroep die haar tas niet kwam ophalen. Die hebben we toen aan iemand anders gegeven want je moet wel komen op de afgesproken tijden. Daar was ze boos over en er ontstond stennis hierover op Facebook. Heel vervelend. Toen kwam er op zondagochtend een oudere man langs met drie bloemen. Die had hij van het weinige geld dat hij te besteden heeft gekocht. Hij zei ´jullie doen zo´n goed werk en ik vind het zo erg wat die mevrouw doet daarom deze bloemen’. Dat heeft me zo geraakt!”

“Wat ik ook heel bijzonder vindt is dat mensen die uit de schuld zijn en niet meer afhankelijk zijn van onze hulp, daarna vaak vrijwilliger bij ons worden. Dat is toch mooi…”

Naaien, haken, quilten, koken en bewaren

De activiteiten van het Boodschappenhoekje zijn gaandeweg steeds verder uitgebreid. Hans: “We geven nu ook voorlichting over de houdbaarheid van producten die zijn namelijk veel lang houdbaar dan op het etiket staat. We leren hoe je dingen langer kan bewaren door het op de juiste manier bewerken van voedsel, denk aan vriezen, koken, bakken, drogen, wecken, ect). We reiken recepten aan en organiseren workshops over wat je met bepaalde groentes kunt doen.”

“Op dinsdagmiddag kan je bij ons terecht in het naaiatelier. Er zijn naaimachines, stoffen en materialen aanwezig en er is altijd een naaicoach beschikbaar die je kan helpen met het vermaken of repareren van kleding. Het uitgaanspunt is “wij helpen, maar je moet het zelf doen!” Op de dinsdagochtend is er ook een haakclubje en op woensdagmiddag kan je quilten.”

Koop wat leuks voor weinig en doneer gelijk

KerstmarktVoor de financiële ondersteuning heeft de stichting de Facebookgroep “Het Koophoekje Almere” opgericht. Hier verkoopt de stichting tweedehands spullen voor lage prijzen. “Deze spullen worden gedoneerd door Havenaren maar ook door organisaties en winkels. Dat is zo gegroeid, ze weten ons allemaal te vinden,” vertelt Hans. “Dit is een win-win situatie omdat de spullen niet nodeloos weggegooid worden en de opbrengst weer gebruikt wordt voor het vullen van de tassen.”

Daarnaast organiseert de stichting iedere laatste zaterdag van de maand een grote rommelmarkt in en om Bivak 1. De rommelmarkt is inmiddels een begrip in Haven en zorgt niet alleen voor inkomsten, maar heeft ook een verbindende werking in Haven. Hans: “We staan op deze manier in direct contact met heel veel Havenaren, de rommelmarkt is behalve heel nuttig ook gewoon heel erg leuk!”

Let op: In april valt de laatste zaterdag samen met Koningsdag en willen Hans en Mireille dat de vrijwilligers ook genieten van deze speciale dag dus is er dan geen rommelmarkt.

De toekomst waarborgen

Er gaat volgens mij heel veel tijd zitten in jullie fantastische werk, hoe organiseer je dat?

“Mireille is bijna fulltime bezig met het Boodschappenhoekje en ik besteed 20 uur per week, naast mijn fulltimebaan aan de stichting. We doen het gelukkig niet alleen, maar liefst 35 vrijwilligers helpen mee waarvan 10 tot 15 zeer actief. We zijn nu bezig om wat verantwoordelijkheden over te dragen aan actieve vrijwilligers. We leiden ze op om meer dingen zelfstandig te doen. Zodat dingen doordraaien als we er niet zijn en we de toekomst van het Boodschappenhoekje kunnen waarborgen.”

Gelukkig maar want wat zo´n parel in Haven willen we natuurlijk niet verliezen!

Meer weten?

Ga naar de website van het Boodschappenhoekje, hier vind je alle informatie.

Havenaren aan zet

Een belangrijke toekomstkeuze in de Havenvisie, is dat Havenaren meer het heft in eigen handen krijgen. Want, als Havenaren samen dingen doen in en voor Haven, dan is dat goed voor de buurt. Als je elkaar kent, kijk je toch wat meer naar elkaar om. En dat is belangrijk want de professionele organisaties in Haven, kunnen het uiteindelijk niet alleen. Maar dan moeten bewonersinitiatieven van Havenaren wel kunnen groeien en bloeien. Daar helpt het collectief De Aanpakkers bij. Het Boodschappenhoekje is een van deze Aanpakkers. De stichting zorgt ervoor dat niemand wat tekort komt in Haven en verbindt Havenaren aan elkaar. Een prachtig voorbeeld van een onmisbaar bijzonder bewonersinitiatief! In 2023 wonnen zij niet voor niks de vrijwilligersprijs van Almere.

Vrijwilligersprijs uitreiking

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen