Namen Blijven: Herinner jouw overleden dierbaren op een bijzondere manier

25-03-2024

Namen Blijven organiseert elk jaar een bijzondere wandelroute om overleden dierbaren te herdenken en koesteren, samen met anderen. De hele organisatie hiervan is in handen van vrijwilligers. We spreken met een van hen; Anja Stam.

Er zijn best veel bijzondere bewonersinitiatieven in Haven. Het collectief de Aanpakkers zorgt ervoor dat deze initiatieven optimaal kunnen groeien en bloeien. Maar wie zijn dit eigenlijk precies? In deze reeks maak je kennis met alle Aanpakkers en hun initiatief. Deze keer: Namen Blijven. We spreken met een van de oprichters: Anja Stam.

Hoe het allemaal begon

Iedereen kent wel een mens in zijn of haar omgeving die is overleden, of een lief dier dat is doodgegaan. Namen Blijven organiseert al 10 jaar een bijzondere wandelroute om overleden dierbaren te herdenken. Ieder jaar weer komen er tussen de 80 en 200 mensen naar deze dag.

Hoe is het allemaal begonnen?

Anja: “Ik ben al heel lang vrijwilliger voor de Goede Rede en ik vond de kerkelijke vieringen niet meer zo goed passen bij deze tijd. Om toch mensen te betrekken bij het afscheid als er iemand overlijdt, wilde ik de drempel verlagen. En het ook breder trekken dan de kerk alleen. Dus ben ik destijds de Post-HBO opleiding ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’ gaan doen. Samen met nog twee anderen die afstudeerden, zijn we toen begonnen met Namen Blijven.”

Hoe kwam je op dit idee?

Anja: “Er waren landelijk al herdenkingsavonden en wandelingen alleen in Almere was nog niks toch wisten we dat er wel behoefte aan was en dus zijn we aan de slag gegaan. Eerst wilden we het op de begraafplaats doen maar vonden dat toch te beladen en kozen voor het Vroege Vogelbos. De eerste wandeling die we deden was in 2013. Sindsdien organiseren we het elk jaar met uitzondering van het jaar van de lockdown, met Covid.”

Een boodschap voor boven

Hoe ziet zo´n wandeling er eigenlijk uit?

Anja: “In het Vroege Vogelbos staan dan allemaal fakkels langs het pad en je kan er allerlei dingen doen. Er is bijvoorbeeld een ´Liefde Blijft’ tafel, hier kan je een bloembolletje met een stokje meenemen en op het kaartje wat daaraan zit, een boodschap schrijven voor jouw overleden dierbare. Daarna plant je dit thuis in de tuin of in een pot.”

“Er worden ook gedichten gelezen, namen gezongen, er zijn klankschalen waar je een boodschap ik kan leggen. De boodschap resoneert dan met de klanken naar boven. Het varieert ook een beetje per jaar wat je allemaal kan doen.”

Is het religieus?

“Nee, we hebben het helemaal los van religie getrokken, het is echt voor iedereen.”

Met een glimlach opstaan

“Sommige mensen komen elkaar jaar terug. Ook zei een vrouw een keer dat ze de volgende morgen na de wandeling eindelijk weer eens met een glimlach op kon staan. Dat vind ik zo bijzonder. Het brengt mensen veel, ze kunnen daarna weer even verder. Er was ook een keer een professional bij en die was heel erg geroerd door wat we doen. We doen iets wat echt iets doet met anderen, dat is toch een heel fijn idee.”

Help je mee?

De stichting Namen Blijven werkt samen met uitvaartondernemers, daar krijgen ze een bijdrage van net als van de gemeente via het Wijkbudget. De stichting zoekt nog iemand die kan helpen bij de publiciteit, dit begint meestal rond de zomer. Wil je deze bijzondere stichting helpen, neem dan contact op met Anja Stam via: aakstam@gmail.com

Op zaterdag 9 november is eerstvolgende Namen Blijven wandeling.

Kijk ook eens op https://namenblijven.nl/

Havenaren aan zet

Een belangrijke toekomstkeuze in de Havenvisie, is dat Havenaren meer het heft in eigen handen krijgen. Want, als Havenaren samen dingen doen in en voor Haven, dan is dat goed voor de buurt. Als je elkaar kent, kijk je toch wat meer naar elkaar om. En dat is belangrijk want de professionele organisaties in Haven, kunnen het uiteindelijk niet alleen. Maar dan moeten bewonersinitiatieven van Havenaren wel kunnen groeien en bloeien. Daar helpt het collectief De Aanpakkers bij. Namen Blijven is een van deze Aanpakkers. De wandelingen zorgen voor een bijzondere verbinding onder Havenaren en helpt bij misschien wel het moeilijkste dat er is: een dierbare verliezen.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen