Voedselbos park Uithof, een ruige parel gemaakt door actieve vrijwilligers

18-03-2024

Langs de Westerdreef, middenin Haven, vind je een bijzonder bos: Voedselbos park Uithof. Deze openbare groene plek, waar iedereen welkom is om te wandelen of mee te werken, was er niet vanzelf. Het heeft heel wat voeten, en handen, in de aarde gehad. Chris van der Paardt vertelt.

Er zijn best veel bijzondere bewonersinitiatieven in Haven. Het collectief de Aanpakkers zorgt ervoor dat deze initiatieven optimaal kunnen groeien en bloeien. Maar wie zijn dit eigenlijk precies? In deze reeks maak je kennis met alle Aanpakkers en hun initiatief. Deze keer: het Voedselbos in park Uithof.

Van slecht onderhouden naar wild pareltje in Haven

Langs de Westerdreef, middenin Haven, vind je een bijzonder bos: Voedselbos park Uithof. Dit was niet altijd zo. Park Uithof was een oud stuk slecht onderhouden groen waar vroeger de busbaan doorheen liep, onder de Gouwen en tussen de Hoven en de Laren. Tussen 2017 en 2021 is dit hele gebied door vrijwilligers, samen met de gemeente omgetoverd tot een open stadspark met weides, sierlijke boomgroepen en een eigen waterstructuur. Het nieuwe Jeugdland ligt hier middenin. Boven Jeugdland vind je het Voedselbos park Uithof.

Deze bijzondere openbare groene plek, waar iedereen welkom is om te wandelen of mee te werken, was er niet vanzelf. Het heeft heel wat voeten, en handen, in de aarde gehad. We spreken hierover met de coördinator vrijwilligers: Chris van der Paardt.

Enthousiasme, subsidie en veel vrijwilligers

vrijwilligers werken aan de wilgenHoe is het begonnen?

Chris: “De gemeenteraad van Almere heeft 2017/2018 goedkeuring gegeven aan het plan van een enthousiaste groep omwonenden om in een deel van het park een voedselbos te beginnen. Een voedselbos is een bos dat je zo ontwerpt dat het in wezen daarna voor zichzelf zorgt, en dat je eruit kan oogsten.”

“Er was veel enthousiasme, er waren een paar honderd mensen betrokken bij de voorbereidingen! We kregen €5000 euro subsidie, volgden cursussen en er werd getekend, nagedacht en gediscussieerd. De gemeente legde tussen 2017 en 2021 een prachtige basisstructuur aan; 3,5 hectare ten zuiden van de Westerdreef. Er werd gekapt en veel geplant dat nuttig leek voor voedselbossen. Iedere tweede zaterdag van de maand gingen vrijwilligers aan het werk in het bos. De gemeente liet onder andere een kruidenheuvel, een pergola en een openluchttheater maken naar ontwerp van de vrijwilligers. Er kwamen zelfs prachtige toegangsborden die beloofden dat hier heel wat eten te vinden zou zijn.”

Ongewenste woekering

En, kan je inderdaad eten uit het bos en zorgt het voor zichzelf?

Chris: “Tja, de praktijk is toch anders. Op zich zorgt het bos voor zichtzelf. Alleen wat er groeide was niet altijd wat de vrijwilligersgroep, de ontwerpers van het voedselbos, bedacht hadden. Vooral de braam, de brandnetel, het riet en allerlei grassoorten overwoekerden soms de nieuwe aanplant. En later bleek de boswingerd hele stukken bos voor zichzelf op te eisen.”

“De gemeente wilde dit oplossen door ouderwets te maaien maar dat was heiligschennis voor de voedselbosgroep. Uiteindelijk waren de grassen zo hoog en had de braam op vele plaatsen een nieuw oerwoud gecreëerd. Ook kwamen er klachten van omwonenden. Dit zaaide twijfel in de vrijwilligersgroep, moesten we dan toch maar serieus ingrijpen?”

En? Hebben jullie dat gedaan?

Chris: “In het najaar van 2021 heeft de gemeente ons geholpen de grassen van één meter hoog te maaien. Ook heel wat braamoerwoud hebben ze toen gelijk weggehaald. Sindsdien is er een nieuw beleid. Een aantal planten dat alles overgroeit staat nu op de ´zwarte lijst´, de wilde braam en de boswingerd bovenaan.”

Iets niet weten mag ook

Hoe creëren jullie dan nu dat natuurlijke evenwicht?

Chris: “Dat weten we niet. Maar dat mag ook, iets niet weten. Het is een experiment. Wij oefenen ons om te kijken wat er gebeurt in ons stuk natuur, we lezen over voedselbossen en gaan er op bezoek. Zo doen we steeds weer ideeën op. Ook gaan we nu subsidies aanvragen zodat we deskundigen kunnen uitnodigen en zij ons kunnen adviseren.”

Groei!

Het vrijwilligerswerk is inmiddels uitgegroeid tot twee ochtenden per week met een wisselend groepje. Ook op de 2e zaterdag van de maand is het oude groepje nog actief.

“We hebben ook een stichting, een bestuurtje én een prachtige elektrische wildterrein maaimachine. Daar zijn we echt heel blij mee. De afgelopen herfst en winter hebben we veel bessenstruiken geplant en gestekt. Ook hebben we een heleboel rabarber langs de grachtkant gezet. En, we werken nu veel met houtsnippers rond bomen en struiken om ze te beschermen tegen de grassen. We zijn zo nieuwsgierig wat het nieuwe jaar gaat brengen, aan groei.”

Help mee aan de toekomst van het Voedselbos park Uithof

Chris de Paard plant bomen met kinderen
“Over tien jaar hoop ik dat de opbrengsten van het voedselbos zo rijk zijn dat je niet meer hoeft uit te leggen dat dit een voedselbos is. Het geeft ons heel veel voldoening om hieraan te mogen werken samen met zoveel andere Havenaren. Meer mensen zijn van harte welkom, met meer handen kunnen we meer doen. Behalve voor werk in het bos nodigen we ook Havenaren uit mee te helpen met onze PR, bestuurlijke taken en voor leuke artikeltjes in Almere Deze Week. Of denk eens mee met het opzetten van een campagne die mensen leert hun hondenpoep op te ruimen. Voel je ons enthousiasme en wil je aansluiten, wees welkom!”

“Oh ja, één ding is taboe op het voedselbos en dat is emmeren dat de buurman, de gemeente of de jongeren het niet goed doen. Het hoort er allemaal bij. Dingen die we niet leuk vinden, sturen we her en der bij.”

Mee doen?

Ga naar www.parkuithofalmere.nl

Of neem direct contact op met Chris van der Paardt via chrisvanderpaardt@gmail.com of bel 06-27017067

Havenaren aan zet

Een belangrijke toekomstkeuze in de Havenvisie, is dat Havenaren meer het heft in eigen handen krijgen. Want, als Havenaren samen dingen doen in en voor Haven, dan is dat goed voor de buurt. Als je elkaar kent, kijk je toch wat meer naar elkaar om. En dat is belangrijk want de professionele organisaties in Haven, kunnen het uiteindelijk niet alleen. Maar dan moeten bewonersinitiatieven van Havenaren wel kunnen groeien en bloeien. Daar helpt het collectief De Aanpakkers bij. Het Voedselbos is een van deze bijzondere Aanpakkers. Het zorgt voor meer sociale contacten en verbinding onder Havenaren én het helpt ook nog eens de natuur, natuur te laten zijn.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen