Creatief verbinder en Almeerse Maker bouwt met een lach aan de Steiger

11-08-2020

Samen met Ruig & Geroest en Groen & Meer, gaat Jim van der Wardt een groenstrook op De Steiger transformeren naar een circulaire verblijfsplek. Jim is ook de man achter ‘Makers van Almere’. Maak kennis met deze creatieve geest.

Jim van der Wardt was 10 jaar oud toen hij in Almere kwam wonen en is (op een korte uitstap na) niet meer weggegaan. Na een carrière in het HR-management gooide Jim, het roer om. Hij ging doen wat hij sinds kind al doet, knutselen, maar dan voor volwassenen. Zijn bedrijf TheCrazySmile maakt, verbindt en bedenkt. Samen met Ruig & Geroest en Groen & Meer, gaat Jim bijvoorbeeld een groenstrook op De Steiger transformeren naar een circulaire verblijfsplek. Het platform ‘Makers van Almere’, ook een initiatief van Jim, wordt steeds beter gebruikt. Wie is deze creatieve geest?

Dag HR, hallo creatieven!

In 2016 zegt Jim de wereld van HR-management na een mooie carrière vaarwel. Hij had toen al een halve motorfiets en een hele tafel gemaakt maar wist nog niet welke kant hij precies op wilde. “Ik begon met workshops, kleine projecten en het betrekken van makers bij creatieve projecten, ik wilde hier het liefst creatieven uit Almere voor benaderen. Zo kwam ik erachter dat heel veel creatieven onzichtbaar zijn, met name voor elkaar en voor bedrijven. Hier wilde ik iets aan doen voor mijn eigen netwerk en voor de connectie onderling. Zo ontstond Makers van Almere.” Makers van Almere is een platform op Instagram waar Almeerse ontwerpers, kunstenaars, fotografen, noem het maar op, een etalage krijgen. “Laatst verwees iemand mij naar mijn eigen platform, haha, toen dacht ik ‘dit gaat de goede kant op’.”

Organisaties en afdelingen van Gemeente Almere die op zoek zijn naar creatieven in Almere maken veel gebruik van het platform terwijl makers nog niet altijd de potentie benutten. Dit terwijl het toch een mooie manier van gratis publiciteit is. Dus makers, doe er je voordeel mee! Kijk op https://www.instagram.com/makersvanalmere/ en laat horen waar je hulp bij nodig hebt of wat er gedeeld moet worden.

Afval is materiaal

Jim wilde meer dan alleen anderen aan elkaar koppelen, hij is namelijk zelf ook een maker. “Het moest iets worden wat je volhoudt, ook bij teleurstellingen, dat kan alleen als je het voor jezelf doet, dan blijft die drive wel voortgaan. Dat zeg ik ook tegen anderen. Ik ging leer bewerken, leuk maar ik wilde liever met lokale grondstoffen werken zo kwam ik al snel uit op hout, ik ging dit bijvoorbeeld graferen. Door zoveel mogelijk lokale grondstoffen te gebruiken, beperk je het afval in de stad.” Dit sprak de gemeente ook aan: een stad zonder afval. Jim maakte voor de gemeente samen met een aantal Makers van Almere meerdere duurzame presentatiemiddelen voor onder andere het Floriade Festival. Hiermee kon de gemeente zich conceptueel positioneren en de ambitie bepalen met een mooie aansluiting op het project Stad Zonder Afval.

Betrokken design

Dit smaakte naar meer en de goedlachse Jim maakt van zijn hobby, zijn bedrijf. TheCrazySmile is nu zijn werk. Betrokken en duurzaam design met een verhaal. Jim maakt, verbindt en ontwerpt. Altijd vanuit de gedachte dat het circulair en lokaal kan. TheCrazySmile werkt samen met Makers uit Almere en koppelt zo bijvoorbeeld een zeepmaker aan een brouwerij waardoor er nu bierzeep wordt gemaakt in Almere. Zelf maakt TheCrazySmile nog steeds duurzame presentatiemiddelen, bewerkt hij hout en ontwerpt. Voor een ontwerpwedstrijd van de gemeente ontwierp Jim samen met Ruig en Geroest en Groen en Meer, een plan om op Bedrijvenpark de Steiger in Almere Haven een mini park/gezellige verblijfsplek te creëren. En het ontwerp heeft gewonnen!

De Steiger heeft toekomst

“Ik zit, net als Ruig & Geroest, met mijn studio ook op de Steiger en ik wilde hier iets doen, met lokale (hergebruikte) middelen. Vorig jaar ging dat in een stroomversnelling toen we samen met Gemeente Almere, Atelier Dutch, Van der Wal projectmanagement en Rataplan, Meermin oprichtten (Meer Bewust, Minder Rommel). Meermin is de winkel binnen een concept, waar ook horeca, ateliers en eventruimte bij horen. Meermin bouwt voort op circulariteit, creativiteit en de community-gedachte. Op Steiger 24 staat de Mini-Meermin en kan je meer informatie krijgen over de plannen. Hopelijk vinden we snel een geschikte plek om het concept verder uit te werken.”

“De tent op het Steiger Festival gaf alvast een voorproefje van de Meermin, hier presenteerden 30 ondernemers hun circulaire producten en ambacht. Mensen konden zo kennismaken met innovatieve ondernemers uit heel Nederland. Met deze twee initiatieven wilden we het circulaire vestigingsklimaat verhogen en vertrouwen wekken bij bestaande ondernemers dat de Steiger toekomt heeft.” En dat heeft het!

De gemeente Almere schreef een prijsvraag uit voor het ontwerpen en creëren van een uitnodigende en circulaire verblijfplek in de groenstrook tegenover Rataplan op het Bedrijvenpark De Steiger in Almere Haven. De jury koos drie inzendingen die hun ontwerp verder uitwerken en koos daarna de winnaar: De Aanlegsteiger van Jim en zijn mede-Steiger ondernemers. “Op de website www.de-aanlegsteiger.nl kan je alvast door het hele ontwerp lopen in 3D. We zijn samen met de gemeente Almere inmiddels ook bezig de contracten en vergunningen allemaal goed te krijgen en beginnen ergens in augustus hopelijk met de bouw zodat het eind oktober klaar is.”

Almere Haven is straks weer een bijzondere plek rijker! Kijk maar naar de video:

Afbeeldingen

Wedstrijd nieuwe verblijfplek bedrijventerrein De Steiger; aanlegsteiger

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen