Schapenfluisteraar Hetty

19-11-2019

Sommige pareltjes zijn extra mooi omdat ze verborgen zijn. Verscholen in de geborgenheid van de natuur. Er is geen vooropgezet plan. Het lijkt of dat wát hier gebeurt precies nodig is om te gebeuren.

Sommige pareltjes zijn extra mooi omdat ze verborgen zijn. Verscholen in de geborgenheid van de natuur. Hier, bij Hetty, maakten eenzame ouderen vilten kussentjes voor krukjes, met de wol van Hetty´s schapen. In de zomer kregen kinderen een cursus assistent schaapherder. Mensen die het zwaar hebben en het even niet meer zien zitten, knuffelden met Lambik, Polle of Flicka. Er is geen vooropgezet plan. Het lijkt of dat wát hier gebeurt precies nodig is om te gebeuren.

 

Het is geen kinderboerderij!

Als je niet weet waar Hetty en haar schaapjes verblijven, kom je er ook niet zomaar toevallig langs. “Ik wil ook niet te veel mensen hier want het is juist de rust en de natuur die de plek zo bijzonder maakt. En de hele tijd mensen op je terrein wil ik niet, het is geen kinderboerderij. Daar heb ik bewust niet voor gekozen. Eén keer per jaar is het open dag of lammetjes dag en dan kan iedereen komen kijken.” De rest van het jaar zitten mensen op stoeltjes in het gras op een openbare strook soms uren naar de beesten te kijken, zeker in de lente als er lammetjes zijn.

 

 

Verbintenis en zwartneuzen

Het begon allemaal met een perceel, een kleine stal gekocht op Marktplaats en wat hulp van de gemeente. Het plan: mens, dier en natuur verbinden. De schapen, Walliser Schwarznase (Wallische zwartneuzen) een bijzonder Zwitsers ras waar er niet zoveel van zijn, baarden hun eerste lammetjes en langzaam begonnen de activiteiten de ontwikkelen. Zo kregen de kinderen die op vakantie waren in het vakantiehuisjespark een korte cursus tot hulp schaapherder. Ze gingen aan de wandel met de schapen die geschoren moesten worden. Voor de volwassenen werd een middagje stoelzittingen vilten georganiseerd. “Het gaat vooral om de ontmoeting,” zegt Hetty. “Zoals ook met de ouderen, ze vonden het fantastisch en iedereen droeg zijn steentje bij. De Jumbo sponsorde de koekjes, de taxicentrale bracht en haalde de mensen, voedselloket Vla was ook betrokken. Er ontstond verbintenis.”

Dat is precies waar Hetty naar opzoek is. Verbintenis tussen mensen, dieren en natuur en dat allemaal vanuit dit ene bijzondere stukje Almere Haven.

De Schaperie is beperkt openbaar toegankelijk en verder alleen op afspraak voor bijzondere doelgroepen. Maar goed ook want in de verborgenheid gebeuren soms de mooiste dingen.

Toen de burgemeester op bezoek kwam, wilden Hetty en de andere schapenhouders hem bedanken omdat zij als burgers, de kans kregen om in Almere schapen te kunnen houden. Ze gaven hem dit gevilten wapen van Almere, gemaakt door Barbara Hogendoorn. Het hangt het stadhuis.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen