Wat begon met vier velletjes is nu een echte krant, de Havenaar

24-10-2019

Ton Schoelitsz is al bij de Havenaar vanaf het begin. Zeven jaar woont hij nu met zijn vrouw Carla in Haven en zes jaar geleden startte hij samen met anderen een nieuwsbrief, die brachten Ton en Carla nog samen rond in Haven. Nu is het een krant!

Van 1.000 naar 13.000 stuks

Ton vertelt: “We begonnen met 1.000 stuks die Clara en ik dan zelf al wandelend rondbrachten door Haven, tot we contact kregen met iemand die in Buiten de Molenaar uitbracht. Dat was best een succes en hij heeft ons destijds geholpen van de nieuwsbrief een krant te maken. Toen hadden we ineens een oplage van 13.000! De krant gaat nu mee met een professionele verspreider.”

 Ook de stichting verbonden aan de krant is meegegroeid en telt vandaag de dag vijf bestuursleden waarvan Ton er eentje is. Daarnaast werken elke editie tussen de 20 a 25 vrijwilligers mee om de krant te maken. Elk kwartaal is er een kick-off vergadering waar iedereen ideeën inbrengt. Daarna gaan ze aan de slag om verhalen te maken en klimmen de vrijwilligers in de pen.

Je kan trouwens zelf of als organisatie ook ideeën mailen naar info@stgdehavenaar.nl

 

 

 

We zijn geen klachtenkrant

De Havenaar is een krant waar nieuws op een positieve manier wordt gebracht. Ton legt uit: “Het beste voorbeeld hiervoor is dat we een keer een brief kregen van kinderen gericht aan hondenbezitters. Zij vroegen aan de hondenbezitters of zij hun honden ergens anders dan in hun speeltuin kunnen uitlaten. ‘Zo kunnen wij lekker spelen en de honden ook,’ schreven ze. Op deze manier vertel je een ‘probleem’ zonder heel negatief te hoeven zijn want we zijn geen klachtenkrant. We willen laten zien wat er in Haven leeft op een positieve manier.”

De krant is ook de plek waar organisaties en instelling zoals Aquamarijn en Trapnotov, hun verhaal en aankondigingen van activiteiten kwijt kunnen. De juiste plek want onlangs nog bleek uit een mail van ontwerpfestival de Grienden dat heel veel mensen waren gekomen naar aanleiding van het bericht in de Havenaar. De krant is overigens voor jong en oud, er komt zelfs een kinderpagina. Deze wordt straks gemaakt door kinderen van naschoolse opvang de Hovenhonk.

Toekomst

Een beetje subsidie van de gemeente, advertenties en de enthousiaste inzet van vrijwilligers houdt de Havenaar draaiend. “We zijn ook bezig met een website,” zegt Ton, “daar kunnen we straks een actuele agenda op plaatsen en actueler nieuws brengen. Er kan dan ook naast in de krant, geadverteerd worden op de website. Bij het uitkomen van de wintereditie moet hij klaar zijn.”

Over Haven in 2040 hebben Ton en Clara een duidelijk idee. Clara: “We zouden een woonstructuur willen die gemêleerd is qua leeftijd. Jong en oud door elkaar zodat je makkelijk van elkaars kwaliteiten gebruik kan maken.” Net als de krant eigenlijk. Er is ruimte voor jong en oud en ieder brengt zijn eigen kwaliteiten in. Zou de krant in 2040 in oplage verdubbeld zijn?

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen