Willeke Oxener, Zorggroep Almere: Samenleven is wat de meeste mensen fijn vinden

21-10-2019

Het leuke en aantrekkelijke van Haven, en sowieso in het leven, is volgens de directeur Wijkverpleging contact. “Als het prettig wonen is, blijven mensen ook langer in hun omgeving wonen.”

Willeke Oxener, directeur Wijkverpleging bij Zorggroep Almere is Havenaar sinds 1995. Het leuke en aantrekkelijke van Haven, en sowieso in het leven, is volgens haar contact. “Samenleven is wat de meeste mensen fijn vinden. Als het prettig wonen is, blijven mensen ook langer in hun omgeving wonen. Wij moeten zorgen dat dit in de toekomst ook inderdaad kan, ook als je ouder wordt en minder mobiel bent.”

Zoek je een huis? Dan moet je in Haven gaan kijken!

Willeke is Havenaar sinds 1995. Haven was niet direct haar eerste keuze maar toen zij en haar man in Almere Centrum aan de koffie makelaarskrantjes zaten door te spitten, zei de serveerster: zoek je een huis? Dan moet je in Haven gaan kijken! Zo gezegd, zo gedaan. Willeke en haar man kochten een huis in Haven en zijn nooit meer uit Haven weggegaan.

Toen een aantal jaar later de kinderen werden geboren, is Willeke in Haven gaan werken in plaats van in Amsterdam. Al 15 jaar werkt zij nu bij Zorggroep Almere en is inmiddels directrice Wijkverpleging & Fysiotherapie. Voor het Havenverbond vertegenwoordigt zij Zorggroep Almere. Vanuit die rol zorgt zij ervoor dat wonen en zorgen voor elkaar, een plek krijgen in het toekomstverhaal voor Haven.

Een goed sociaal netwerk in de wijk belangrijk voor geluk en gezondheid

In de jaren dat Willeke in Haven werkt valt haar op dat het bijzonderst de Havenaren zelf zijn. “De mensen kennen elkaar, doen de boodschappen hier in het dorp. En ook als zij ouder worden, blijven ze het liefst in Haven wonen.” Toch is eenzaamheid een probleem onder ouderen en dat heeft vaak ook te maken met het feit dat mensen minder mobiel worden. Een goed sociaal netwerk in de buurt is daarom hartstikke belangrijk. Voor het aantal alleenstaanden ouderen dat behoefte heeft aan een veilige en prettige woning in hun sociale omgeving, is alleen nu nog niet genoeg aanbod.

Willeke: “We moeten daarom verschillende vormen van wonen en zorg gaan combineren op zoveel mogelijk plekken. In veel wijken moeten de juiste voorzieningen komen zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde wijk kunnen blijven wonen. Op die manier blijven zij onderdeel van hun bestaande sociale netwerk. Mensen kunnen dan gewoon makkelijk bij elkaar langs blijven gaan. Contact is zo belangrijk. Het leuke en aantrekkelijke van Haven, en sowieso in het leven, is contact. Samenleven is wat de meeste mensen fijn vinden.”

Samen optrekken

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het toekomstverhaal voor Haven 2040. Daarbij staat stadsvernieuwing niet op zichzelf ziet Willeke: “Welzijn, zorg en gezondheid zijn nauw verbonden aan wonen. Het is belangrijk je fijn te voelen in een wijk. Goede, sociale omstandigheden maken dat je ook anders in het leven staat. Soms komen mensen bij de dokter voor dingen die eigenlijk helemaal geen medische achtergrond hebben maar waar veel meer een sociale problematiek achter schuilgaat.”

“Als het prettig wonen is, blijven mensen ook langer in hun omgeving wonen. Wij moeten ervoor zorgen dat we de juiste zorg op de juiste plek aanbieden en daarvoor moeten we samen optrekken. En dan bedoel ik samen optrekken met de Havenaren en andere partijen in Haven. Wat willen we en wat hebben we nodig? We ontmoeten elkaar en vanuit de ontmoeting helpen we elkaar.

Omdat we verenigd zijn in het Havenverbond kunnen we dingen samen aanpakken. Dit versnelt projecten want we maken het samen en zeker niet onbelangrijk: we gaan er samen van genieten!”

Er zijn al plannen! In de toekomst kunnen mensen bijvoorbeeld samenleven in De ‘Samenredzame Wijk’. Dit is een plan voor wonen en zorg van de wijk Overloop tot en met Meergronden. Of wonen in De Binnenhaven, een hofje dat start met een Burenbond die leidt tot een wooncoöperatie. Beide vooruitstrevende plannen komen voort uit de prijsvraag Who Cares.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen