Eerder dit jaar spraken we met Havenaren over verschillende thema’s. Op woensdag 29 november 2023 namen we de volgende stap: een serious game.
’s Middags en ’s avonds gingen teams aan de slag in verschillende gebieden: Centrum, Dijk- en Kust, Singelgracht, Bedrijventerreinen en wijken. Op een enorme kaart van Haven bedachten ze oplossingen voor opgaven. Bijvoorbeeld: zoek in jullie gebied plek voor 200 – 400 woningen met bijbehorende parkeerplaatsen. Of: geef op de kaart aan hoe je het fietsnetwerk kunt verbeteren. Of: bedenk hoe we de pleinen in Haven levendiger kunnen maken.
En ze moesten ook met elkaar in gesprek, want de verschillende gebieden moesten ook bij elkaar passen. Zodat we niet alleen maar woningen voor ouderen bouwen, of alleen activiteiten voor jongeren. Grote spelstukken werden op de kaart gezet. En een financieel expert berekende ter plekke wat de plannen zouden gaan kosten. De teams presenteerden hun plannen en experts reageerden op de plannen. Tot slot bespraken we of het plan past in wat Havenaren eerder allemaal hebben gezegd.
Team Dijk en Kust
Het middagteam Dijk en Kust vond plek voor 375 woningen bedoeld voor ouderen en jongeren. Dat zorgt voor doorstroming op de huizenmarkt. Van de hele Gooimeerdijk maakten ze een Kustboulevard, met plek voor buitensporten voor jong en oud en lange wandelingen met de hond. Het zwemstrand zou een hotspot voor gezinnen worden, met een plek om samen te eten en een waterspeeltuin. Het surfstrand vonden ze meer iets voor jongeren. En op het havenhoofd zouden kunst en cultuur opbloeien.
De expert Leven in Haven vond het mooie plannen, maar vroeg zich wel af of de locaties van de nieuwe woningen geschikt zouden zijn voor ouderen en jongeren. Want die plekken liggen niet dichtbij voorzieningen of het OV. Het avondteam stelde daarom voor om de nieuwe woningen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. En ze kwamen ook met een plan voor een fietsbrug, zodat je met de fiets niet meer door de Havenkom hoeft.
Team Centrum
De teams Centrum hadden de opdracht plek te zoeken voor 400 tot 600 woningen. Het middagteam koos voor hogere gebouwen met groene gevels. En bij woningen hoort parkeren. Maar ruimte vinden voor parkeren bleek lastig. Daarom stelde het team voor om een grotere parkeergarage te maken bij de Brink en te experimenteren met deelvervoer. Ze wilden de bestaande fietsroutes verbeteren. De Brink zou in de toekomst een rustig buurtplein moeten worden, vooral voor ouderen. Jongeren kregen een plek om te chillen in de buurt van de Havenkom.
Het avondteam pakte het anders aan. Zij voegden minder woningen toe in het centrum en deden dat vooral door bestaande gebouwen een laag hoger te maken of kleinschalige woongebouwen toe te voegen. De Brink zou de entree worden naar het centrum, met een grote parkeervoorziening met groene gevels. Ze wilden ook investeren in een logische voetgangersroute, die zou lopen vanaf de Brink tot aan een nieuw buitensportpark bij de dijk achter de Hema. Verder hadden ze ideeën voor een amfitheater op de Markt en meer speelplekken voor jonge kinderen in het centrum.
Team Singelgracht
De twee teams die zich bogen over de Singelgracht verschilden nogal in aanpak: het middagteam stelde voor wat hogere woongebouwen te maken met duurdere appartementen. Ze wilden op slechts een paar plekken langs de Singelgracht bouwen. Op die manier bleef er veel plek over voor groen, sporten en bewegen. De deelnemers in de avond wilden op veel meer plekken bouwen, maar plaatsten alleen maar eengezinswoningen op het spelbord. Ook bedacht dit team kansen voor de verhuur van bootjes of een cafeetje dat een echte ontmoetingsplek kan worden.
Team Bedrijventerreinen en wijken
Het team Bedrijventerreinen en wijken stond voor de vraag: gaan we in de toekomst woningen bouwen op De Steiger-Zuid? Hoe pakken we dat aan? En willen we een mix van wonen en werken? ’s Middags bedacht het team een slimme strategie. Als we eerst op één deel woningen kunnen bouwen, dan volgt de rest vanzelf. Ze zagen woongebouwen voor zich met een gemeenschappelijke tuin, waar veel jongeren wonen. Ze zouden in het gebied ook graag plek zien voor culturele broedplaatsen en een nachtclub, zodat jongeren uit kunnen gaan in hun eigen stadsdeel. Het gebied leent zich bovendien voor experimenteren met deelvervoer, vonden ze.
Het tweede team wilde liever meteen inzetten op een menging van wonen en werken op De Steiger-Zuid. Er zouden dan niet alleen jongeren komen wonen, maar ook ouderen, starters en gezinnen. Een opvallend gebouw met een culturele functie, zou een mooie entree zijn naar Haven. Ook dit team zag kansen voor het experimenteren met deelvervoer en met andere duurzame oplossingen in het gebied.
Ok, leuke plannen maar wat gebeurt ermee?
Wat vooral bleek uit het Havenspel, is dat niet alles kan. We hebben niet voor alle wensen voldoende ruimte of geld. We moeten dus keuzes maken. De uitkomsten van het Havenspel helpen, net als de uitkomsten van de eerdere participatie, om ontwikkelrichtingen voor Haven te maken. Elke ontwikkelrichting biedt een pakket van oplossingen en maatregelen voor de toekomst van Haven. In juni vragen we Havenaren naar hun mening over de ontwikkelrichtingen. Hierna neemt de gemeenteraad een besluit. De door de raad gekozen ontwikkelrichting werken we uit in een omgevingsprogramma. Het programma vormt daarna de basis voor de juridische vertaling naar het omgevingsplan (het vroegere bestemmingsplan).