Havenhart netwerk, welk initiatief doet wat?

02-10-2023
343 keer bekeken

Havenidee, Havenverbond, Aanpakkers en Promenade. Allemaal Havense initiatieven die gelinkt zijn aan Havenhart2.0, de vernieuwing van Haven. Maar welk initiatief doet nu ook alweer wat?

De afgelopen jaren zijn waardevolle initiatieven ontstaan die bijdragen aan de vernieuwing van Haven. We zetten ze even allemaal op een rij. Ook handig voor als je zelf iets wilt bijdragen.

Havenhart2.0

Havenhart2.0 houdt zich bezig met de vernieuwing van het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum). Samen met Havenaren en experts is in 2019 een visie en aanpak voor Haven gemaakt. In de Havenvisie, een soort toekomstplan, staat wat we met het Havenhart, de binnenringwijken van Haven, voor ogen hebben. De plannen worden sinds 2021 uitgevoerd door het Havenverbond. De visie wordt uitgewerkt in een concreet plan, het Programma. Meer weten? Lees dan ook: van Visie naar Programma.

Het Havenverbond

Het Havenverbond bestaat uit Zorggroep Almere, Ymere, VMCA, Almeerse Scholen Groep, Leger des Heils, De Alliantie, Goede Stede, Gemeente Almere, De Schoor, Kwintes, GGD Flevoland en ondernemers- organisatie BIZ. In de zomer van 2019 sloegen zij de handen ineen. Al deze partijen vinden vernieuwing van de wijken in de binnenring van Almere Haven belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de Havenhart2.0 plannen ook echt worden uitgevoerd, maakte het Havenverbond in 2021 Uitvoeringsafspraken. Het loopt vaart met lopende en nieuwe projecten. Denk aan: de Sluisgaragede Havenkom en Havenidee.

Havenadviseurs

De Havenadviseurs komen drie keer per jaar bij elkaar om samen advies te geven over belangrijke onderwerpen zoals wonen, parkeren, bereikbaarheid, groen of het centrum van Almere Haven. Zij gaan onderling in gesprek over de belangrijkste onderwerpen die spelen in Haven en geven hierover advies. Als bijvoorbeeld een bouwbedrijf of de gemeenteraad plannen concreet maken, dan stuurt het Havenverbond hen het advies van de Havenadviseurs. Lees meer over de Havenadviseurs.

Havenidee

Een belangrijk uitgangspunt in het toekomstplan voor Haven is dat Havenaren meer het heft in eigen handen krijgen. Een van de idee├źn hiervoor was een fonds met geld voor Havenaren, met het uitgangspunt dat Havenaren zelf bepalen wat ze daarmee doen. En dat fonds is Havenidee geworden. Heb jij een idee, doe er dan iets mee! Havenidee probeert het Havenaren zo makkelijk mogelijk te maken om geld aan te vragen. En Havenaren beslissen zelf mee over welk idee uitgevoerd moet worden. Ga naar de website https://www.haven-idee.nl/ voor meer informatie of een idee in te dienen.

De Aanpakkers

Ook het initiatief Aanpakkers is opgezet om Havenaren meer het heft in eigen hand te geven. En dat is ook belangrijk omdat de professionele organisaties in Haven het uiteindelijk niet alleen kunnen. Gelukkig zijn er hele mooie bewonersinitiatieven in Haven die zich inzetten voor een fijn en sociaal Haven. Om te zorgen dat zij kunnen blijven bloeien en groeien is het netwerk De Aanpakkers opgezet. De Aanpakkers helpt bewonersinitiatieven niet door geld te geven, maar door kennis te delen, advies te geven of samenwerkingen tot stand te brengen. Heb jij een bewonersinitiatief in Haven en wil je aansluiten, neem dan contact op met Maghaly Herbonnet via info@maghaly.nl. Bekijk alle initiatieven die zijn aangesloten op de website van de Havenaar.

Promenade Haven

Een belangrijk onderdeel in de toekomstplannen voor Haven is een levendig centrum. De ondernemers in het centrumgebied van Haven maken zich hier hard voor. Ze vinden het belangrijk dat Haven Centrum haar goede sfeer behoudt en dat er minder leegstand komt. Hiervoor werken de centrumondernemers samen in de vorm van een BIZ. Een van de eerste dingen die de BIZ heeft opgezet is Promenade Haven: https://www.promenade-almerehaven.nl/. Dit een website waar je alles kunt vinden over het centrum en haar ondernemers en evenementen. Maar het is ook de huisstijl, die terug te vinden is in het centrum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen