Na 15 jaar liefde voor kaas, tijd voor verbouwing

15-04-2020
402 keer bekeken

Van het venten van kazen vanaf de fiets naar de beste kaaswinkel van Nederland. Dat is in één hele korte zin de geschiedenis van de Kaasmakerij op de Marktstraat. Drijfveer hierachter is Ardaan de Groot. Hij vertelt graag hoe het allemaal begon.

Gevestigd in Haven maar bekend in heel Nederland

In 2014 werd de Kaasmakerij in Haven uitgeroepen tot boerenkaasspecialist in Nederland en tegelijk ook dé specialist in buitenlandse kazen. Dat was nog nooit gebeurd! Nu, na 15 jaar, wordt er druk verbouwd. Maar niet gevreesd, in de tussentijd blijft de winkel gewoon open, alleen op een andere plek: Markt 4.

Van het venten van kazen vanaf de fiets naar de beste kaaswinkel van Nederland. Dat is in één hele korte zin de geschiedenis van de Kaasmakerij op de Marktstraat. Gevestigd in Haven maar bekend in heel Nederland. De drijfveer hierachter is Ardaan de Groot en sinds lange tijd ook zijn dochter Deirdre. Ardaan vertelt graag hoe het allemaal begon.

De liefde voor kaas

“Mijn vader ging altijd naar zijn werk met stropdas, dat wilde ik dus niet en ging naar landbouwschool,” vertelt Ardaan. “Aardappels verbouwen, koeien melken en kaas maken. Mijn laatste stage bracht me bij een familie in Mijdrecht, ik heb nog steeds contact met ze. Zij zouden dat jaar alleen juist geen kaas maken want de boerin was zwanger en had een medische indicatie. Maar toen kwam ik en zei: ‘Kan je het mij niet leren?’”. Dat kon en Ardaan ging wonen en werken op de boerderij. “Ik heb die hele zomer kaas gemaakt. Hier ontstond mijn liefde voor kaas.”

Toen de boer Ardaan wilde betalen, had Ardaan een ander idee. “Ik dacht in plaats van geld ga ik die kazen wel verkopen. Ik tikte een transportfiets op de kop en ben gaan venten langs de deuren. Dat liep hartstikke goed!” Ardaan was toen een jaar of 17-18 en zijn ouders wisten niet wat er gebeurde. Er lagen ineens allemaal deuren op zolder met kazen erop. “Maar je kan natuurlijk niet op zolder kazen gaan lopen rijpen. Dus later ben ik bij een winkel gaan werken.”

Die winkel bevond zich in winkelcentrum het Circus in Almere. Ardaan was toen net een aantal jaar daarvoor op de Goede Werf komen wonen terwijl zijn vrouw zwanger was van hun dochter Deirdre. “Van kleins af aan draaide Deirdre al mee in die winkel in het Circus, die kon al vrij snel van alles en nog wat doen hoor.”

 

Een eigen winkel en gelijk aan de top

In 2005 gaat Adraan zelfstandig verder en opent zijn inmiddels beroemde winkel ‘de Kaasmakerij’ in Haven. De winkel is opgebouwd met materiaal uit oude kaaspakhuizen en kaasmakerijen. De originele inrichting en uiteraard de expertise en liefde voor kaas, zorgde ervoor dat Ardaan vrijwel direct meedraaide in de top van Nederland. “Gelijk na de opening deden we al mee met de competitie beste kaaswinkel van Nederland. We eindigden toen in de finale en werden derde!”

In 2014 was het helemaal feest want toen sleepte de Kaasmakerij twee titels binnen: dé specialist in Nederland van boerenkaas en de beste specialist in buitenlandse kazen. Dat was nog nooit gebeurd!

 

 

De zware jaren

Deze prijzen gaf de winkel natuurlijk bekendheid en mensen komen nog steeds van heinde en ver maar ook de Kaasmakerij heeft het zwaar gehad. “Haven liep leeg en het liep dus allemaal moeilijker, we hebben best wel zware jaren gehad daarna. Ook werd Corrosia verbouwd waardoor het hele centrum in stukjes werd opgeknipt. Veel ondernemers en specialisten verdwenen uit Haven, recentelijk nog de wijnboer, de tabakswinkel en de natuurdrogist. Dat is treurig. Maar wij zijn doorgegaan. We leveren ook veel aan restaurants, vooral hier in de Havenkom. En we werken samen met lokale bierbrouwerijen.” Bierbrouwerijen? “Ja, we hebben ook kaas met bier hoor,” lacht Ardaan.

Tijd voor vernieuwing

Nu, na 15 jaar, is het tijd voor een update van de winkel. “Het pand is oud geworden en de winkel was in tweeën gedeeld, met achter de poort de wijnkelder. Dit was leuk tijdens proeverijen maar voor het winkelpubliek is het te onzichtbaar. Nu gaan we alles omdraaien, de wijn komt wat naar voren. We proberen wel zoveel mogelijk dezelfde stijl aan te houden. De oude kaastobbe bijvoorbeeld wordt ingebouwd in de voorzijde, nu staat ie middenin de winkel.”

“We blijven wel open,” verzekert Ardaan. “We gaan in het pand zitten waar de bakker zat, tegenover Corrosia. René Verwillegen, de winkelstraatmanager, heeft ons erg geholpen om dit tijdelijke pandje voor ons beschikbaar te maken. Klanten hebben zo geen last van de verbouwing en voor rest van de winkeliers is het ook beter want stel: de visboer gaat bijvoorbeeld verbouwen en sluit tijdens de verbouwing dan gaan de mensen naar stad en kopen dus dan ook geen kaas in Haven want dat pak je normaal in één keer mee. En zo pak je ook je krantje, bloemetje of visje mee als je voor kaas naar het centrum komt.”

Opnieuw leukste kaaswinkel van Nederland?

De nieuwe winkel opent rond 11 mei en de ambitie is om (weer) de leukste kaaswinkel van Flevoland te worden en wellicht van Nederland! De Kaasmakerij wil weer meedraaien in de competitie.

En Deirdre? Die werkt nog steeds samen met haar vader. Ardaan: “Ik merk dat ik een oude man begin te worden. Dus alle online dingen zoals de website en Facebook enzo regelt zij. En ze staat ook in de winkel drie dagen. We doen het echt samen, zij doet de planning, personeelszaken, het contact met de boekhouder en als ik er niet ben doet zij de winkel. Dan kan ik op vakantie, als ik niet meer op vakantie kan, stop ik er gelijk mee!”

Wat bijzonders proeven? Oude kaas met bier! Met bier van lokale brouwerij de Stijl.

 

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen