Jolien Hoek, directeur VMCA: zoveel nationaliteiten is iets om trots op te zijn!

23-10-2019
434 keer bekeken

Maar liefst 36% van de bevolking in Almere doet vrijwilligerswerk! Jolien vertegenwoordigt VMCA ook in het Havenverbond en denkt mee over de toekomst van Haven, plus voert het straks ook samen met de anderen (en jou) uit.

Jolien Hoek, directeur VMCA woont al 25 jaar in Haven en werkt er inmiddels al 23 jaar. Bij VMCA, de organisatie voor vrijwilligers en mantelzorg in Almere. De laatste 10 jaar is zij daar enthousiast directeur. Maar liefst 36% van de bevolking in Almere doet vrijwilligerswerk! Jolien vertegenwoordigt VMCA ook in het Havenverbond en denkt dus niet alleen mee over de toekomst van Haven maar voert het straks ook samen met de anderen (en jou) uit. Wie is Jolien en wat wenst zij voor haar Haven?

36% van de bevolking in Almere is vrijwilliger

Toen Jolien 23 jaar geleden aan de slag ging bij VMCA was dat nog een kleine organisatie met twee coördinatoren en iemand op administratie. Nu werken er 50 beroepskrachten die 600 organisaties adviseren, staan er 1000 vrijwilligers en maar liefst 4000 mantelzorgers klaar om anderen te helpen. Ook buiten de VMCA hebben we een bloeiend vrijwilligerswerk in Almere!

“Door de snelle groei van Almere” zegt Jolien, “groeiden de huizen en het aantal inwoners sneller dan de sociale samenhang. We hebben met elkaar hard gewerkt om die sociale samenhang te verstevigen, bijvoorbeeld door nieuwe verbindende activiteiten op te zetten, zoals maatjes voor vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond.” Sinds 2015 zijn er 16 wijkteams in Almere, waarvan 2 in Almere-Haven. Deze teams vangen allerlei sociale vragen op voor jong en oud.

Nationaliteiten om trots op de zijn!

Die snelle groei zie je ook terug in de bevolkingssamenstelling. Jolien vertelt dat Almere, na Rotterdam en Amsterdam, de stad met de meeste verschillende nationaliteiten is. Jolien: “Dat is iets moois, dat moet we benutten en trots op zijn!” Jolien zou dit dan ook graag willen laten zien in het straatbeeld van Almere-Haven. Bijvoorbeeld met een pad met tegels die de verschillende nationaliteiten zichtbaar maken. “Ik wil graag laten zien dat het leuk is om samen te leven en je in elkaar te verdiepen. Als je die diversiteit ziet en er trots op bent, maakt dit ook dat mensen zich erbij voelen horen, want we zijn allemaal Havenaren!”

Wensen voor 2040

Wat wenst Jolien nog meer voor haar Haven in 2040?

“Ik hoop dat mensen in 2040 hier met veel plezier wonen en ik hoop dat het mooier wordt qua huizen. Het kan sfeervoller en stijlvoller. Ik wil mensen die van buiten komen trots door Haven kunnen leiden, bijvoorbeeld over het nationaliteiten-pad.”

“Ook hoop ik dat er in 2040 meer broedplekken zijn. Die leegstand is vreselijk maar het roept ook creativiteit op, daar hoop ik meer van te zien. Dat doorbreekt ook een beetje die tekentafelsaaiheid. Niet alles hoeft bedacht te zijn, sommige dingen moet je zijn gang laten gaan.”

“En ik hoop dat we, mede vanuit het Havenverbond en Havenhart2.0, de ontmoeting kunnen organiseren voor iedereen dus voor alle groepen mensen, zodat iedereen zich thuis voelt in Haven. Oud, jong met welke nationaliteit dan ook.”

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen