Ruud en Ria Bommezijn, 24 jaar sporthalkantine

13-10-2019
457 keer bekeken

“Ria ligt lekker in het pulletje, iedereen kent haar dus drinken ze graag een biertje of AA-tje bij haar in de kantine. We draaien deze kantine al 24 jaar en vinden het nog steeds leuk!”

Vroeger vergaderden de wethouders in de kantine

Ruud woont al bijna 40 jaar in Haven en Ria kwam net iets later. Ria, Ruud en Kifli de hond (vernoemd naar een Hongaars croissant), ontvangen mij in de kantine van de nieuwe sporthal. “We draaien deze kantine al 24 jaar en vinden het nog steeds leuk!” zegt Ruud. “De oude kantine was vroeger tegelijk een soort buurthuis, de wethouders vergaderden hier ook. Er was gewoon nog niks anders toen, geen stadhuis, niks.” De sporthal en daarmee de kantine, en beetje buurthuis, waren zo´n 30 jaar later echt aan vernieuwing toe. “Het gebouw stamde uit 1978, het was gewoon op en restaureren was duurder dan nieuwbouw,” legt Ruud uit.

In de tijd dat de kantine ook vergaderruimte was voor de wethouders waren de lijntjes naar de gemeente kort, vertelt Ruud. Moest er een lantaarnpaal ergens komen dan vroeg je dat gewoon en even later stond ie er. Ruud: “Sowieso, hoe dichter bij het vuur je zit, hoe warmer. Zeker als je ook iets terugdoet voor de maatschappij dan krijg je daar vanuit de gemeente, support voor.”

Vishaakje in de lamp

In de nieuwe sporthal kan je terecht voor hondenshows, rommelmarkten, kickbox gala´s maar ook drone-vliegcursussen. Laatst werd er zelfs geoefend met vliegvissen. Dat was wel wat onhandig want het haakje bleef steeds vastzitten in de lamp. Maar vooral is de sporthal natuurlijk thuishaven voor vele verenigingen. Handbalvereniging Najaden, de Almere Bowls Club, Pickelbal, Zaalvoetbalstichting SRZA, turnvereniging Spirit, basketbalvereniging the Pioneers, ze trainen allemaal in sporthal. De Schoor verzorgt beweging voor ouderen.

Sporters komen graag na de training of wedstrijd een biertje of AA’tje drinken bij Ria aan de bar. “Ria ligt heel goed in het pulletje bij de mensen hier,” zegt Ruud. “Ja ik ken ze ook al zo lang, het is geen harde horeca, de sfeer is altijd goed en ik vind het nog steeds hartstikke leuk!” vult Ria aan.

Pittoresk, net als Urk

Zoals zovele Havenaren vindt ook Ruud het dorpse karakter van Haven heel bijzonder. Van hem mag het zelfs nog dorpsachtiger. “Van mij mag het nog wel meer zoals Volendam en Urk, lekker pittoresk.” Haven is alleen natuurlijk veel minder oud. “Ja maar het gaat me meer om de kneuterigheid, dat maakt het gezellig en daar heeft iedereen baat bij. Meer saamhorigheid.”

Nog lang niet oud

Ria en Ruud wonen heerlijk in de Gouwen. Ria: “Ja tuurlijk vergrijst het en ouderen willen op een gegeven moment niet meer in zo’n groot huis wonen. Ze willen wat anders maar daar is weinig aanbod voor. Terwijl als zij kleiner kunnen wonen, komen hun huizen juist weer vrij voor de jongere generatie.” Volgens Ruud moet je de verjonging ook niet forceren. “Op een gegeven moment overlijden de ouderen vanzelf en komen er jongeren voor in de plaats,” denkt Ruud.

Ria ziet het wel zitten om samen met andere ouderen te wonen in een soort gemeenschap, met een buurthuis in het midden.

Maar deze twee Havenaren zijn nog niet oud (allebei 66 jaar) en willen voorlopig lekker blijven doorwerken. Triatlon-atleet Ruud: “Mensen kopen een fiets met een accu maar daar ben ik nog lang niet aan toe. En als je stopt met werken, dan ben je oud…”

Voorlopig zal het dus Ria of Ruud zijn die na het sporten of een hondenshow, de drankjes op de bar zet. Gelukkig maar.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen