Buurtambassadeurs in de Wierden helpen nieuwe bewoners op weg

20-10-2021
244 keer bekeken

Nieuwe bewoners van de Wierden worden hartelijk ontvangen met een pretpakket, een tas vol handige buurtinfo en Havense kortingsbonnen. Buurtambassadeurs zorgen dat de nieuwe buren zich snel thuis voelen en dus hopelijk niet snel weer verhuizen.

Nieuwe bewoners van de Wierden worden hartelijk ontvangen met een pretpakket, een tas vol handige buurtinfo en Havense kortingsbonnen. Buurtambassadeurs zorgen dat de nieuwe buren zich snel thuis voelen en dus hopelijk niet snel weer verhuizen.

Grote doorloop van bewoners en zwerfvuil

Het idee voor de buurtambassadeurs die nieuwe bewoners een beetje wegwijs maken, komt van het wijkteam in de Wierden. Er was een grote doorloop van bewoners in de wijk en het was er ook al nog eens een rommeltje door achtergelaten zwerfvuil. De gedachte is dat hoe meer mensen zich verbonden voelen met hun buren, hoe meer je je om elkaar bekommert en dat straalt zich af op de wijk. Het is zo´n succes dat woningcorporaties het nu ook uitrollen in andere steden en wijken. Michiel Broekman is een van de buurtambassadeurs. “We zijn in totaal met zijn vijven, vele handen maken licht werk door de goede taakverdeling,” legt Michiel uit.

Een tas vol pret en waardevolle informatie

“Kijk verhuizen is echt een dingetje, best een gedoe en dan kom je in een nieuwe wijk waar je nog niks en niemand kent. Wij werken eraan dat mensen zich snel thuis voelen. Dus we bellen aan met ons pretpakket en leggen een en ander uit,” vertelt Michiel. Het ‘pretpakket’ is een tas met flyers en bonnen, samengesteld met de ondernemers en organisaties in de buurt. Er zitten bijvoorbeeld een kappersbon, een bon voor een lesje ontspannende yoga in, maar ook flyers met informatie over organisaties en initiatieven de buurt. Nieuwe bewoners zijn daardoor direct op de hoogte van bijvoorbeeld het Schakelteam dat actief is, het repair-café, het wijkteam, de activiteiten in Jan Steen, het energieloket, et cetera.

Leefregels in de wijk

Behalve het afgeven van een pretpakket leggen de buurtambassadeurs ook gelijk de leefregels van de wijk uit. Michiel: “Als er geen contact is onderling, leven mensen enkel in hun eigen hokje en bekommeren zich niet om elkaar en de omgeving. Dan krijg je zwerfvuil, geluidsoverlast van de radio die te hard staat of iemand steekt een fikkie of barbecue aan zonder te bedenken dat de buurman in jouw rook zit. Dat willen wij voorkomen. Daarom maken we altijd kennis met nieuwe buurtgenoten, geven het pretpakket en leggen we de leefregels uit. ”

Bezorgen met vishengels

De adressen van de nieuwe buurtbewoners krijgen de ambassadeurs door van de woningcorporaties, maar in coronatijd was dat ingewikkeld. “In het begin bezorgden we de tassen nog wel met vishengels maar later kregen we de adressen helemaal niet meer door. Dat gaat nu wel weer op gang komen hoor denk ik,” hoopt Michiel.

Succes

De buurtambassadeurs zijn nu zo´n drie jaar bezig en het dat werkt! Woningcorporaties rollen het idee nu ook uit in andere steden en wijken in Nederland.

Behalve Michiel Broekman bestaat de rest van het welkomstteam uit ambassadeurs: Yildiz Donmezer, Bert van der Weijde, Tsehay Yesake en Dana Faykovic.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen