Het is officieel: Haven Idee is geboren!

21-09-2021
40 keer bekeken

Havenidee is de naam van een net opgerichte stichting met elk jaar (minstens) 100.000 euro voor ideeën ván Havenaren vóór Havenaren.

Vrijdag 17 september was het zover. De handtekeningen werden gezet onder Stichting Haven Idee. Het is nu officieel: Havenaren gaan aan de slag met ideeën van Havenaren voor Havenaren en daar is 100.000 euro per jaar voor beschikbaar. Maar dat kan meer worden.

Heft in eigen hand

Een belangrijke pijler in de Visie 2040 & Aanpak 2020 – 2024 voor Haven is dat Havenaren meer het heft in eigen handen krijgen. Een van de ideeën hiervoor was een fonds met geld voor Havenaren, met het uitgangspunt dat Havenaren zelf bepalen wat ze daarmee doen. Een groepje Havenaren is daarmee aan de slag gegaan en het Haven Idee is nu officieel gemaakt met het oprichten van een stichting.

Een Haven Idee? Doe er iets mee!

Het idee is dat Havenaren met een goed idee voor Haven makkelijk geld kunnen aanvragen voor hun plan. Heel veel voorwaarden zijn er niet als het idee maar van Havenaren komt, positief bijdraagt aan Haven en het liefst Havenaren zoveel mogelijk samenbrengt. Havenaren moeten vervolgens zelf beslissen of een idee goed genoeg is en dus geld krijgt. Dat kan via een open bijeenkomst en straks ook via een stemsysteem op de website.

100.000 euro in de pot, of meer

De Stichting heeft op dit moment per jaar 100.000 euro in de pot. Dat geld komt van de gemeente Almere maar de gemeente beslist uitdrukkelijk niet mee over hoe dat geld besteed wordt. Dat is aan Havenaren. Er wordt daarnaast ook gezocht naar manieren om geld uit Haven zelf te zoeken, zodat de pot met geld nog groter wordt door bijdragen uit Haven zelf.

Kleine, middelgrote en grote ideeën

Veel is nog in ontwikkeling maar het idee is dat je straks kan aanvragen voor drie verschillende bedragen. Tot 500 euro moet dat zo makkelijk mogelijk zijn. Je dient je idee in via de website en daar wordt dan zo snel mogelijk over beslist.

Heeft het idee tussen de 500 euro en 5000 euro nodig, dan wordt beslist door een groep ‘beslissende Havenaren’. Dat gaat via een open bijeenkomst waar iedere Havenaar naar toe kan komen om ook mee te beslissen.

Dan zijn er nog de echt grote ideeën, dat gaat dan dus over nog meer geld. Daar moeten zoveel mogelijk Havenaren over kunnen meebeslissen, bijvoorbeeld via een stemsysteem. Dit wordt allemaal nog verder uitgewerkt. Net als de website waar je straks de ideeën kan insturen, alle projecten terugvindt en kan stemmen.

Die website komt binnenkort online en dit najaar al wordt een openingsavond georganiseerd. Hier kunnen Havenaren voor het eerst langs komen om ideeën te delen, gezellig aan de bar. Houd onze social media in de gaten voor updates!

Praktische info

Haven Idee bestaat op dit moment uit acht Havenaren. Zij geven Havenidee vorm en zijn met de laatste details van de uitwerking bezig. Wil je aanhaken? Dat kan. Neem dan contact op met Floris Parlevliet via floris@florisparlevliet.nl.

De groep die Haven Idee vormgeeft, bestaat uit:  Vincent van Wulfen, Patrick Fokker, Claudia Laumans, Jeroen van der Meulen, Tim Tier, Eric de Kruif, Emel Koç en Floris Parlevliet.

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: Biza Shalmashi (voorzitter), directeur bij KLEURinCULTUUR, Michiel de Beer (penningmeester), ZZP-er bij De Beer Administraties en Melissa Duijn (secretaris), zakelijk leider Pop-podium de Meester.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen