Welzijn op Recept brengt kleur en zingeving in het leven van kwetsbare mensen

14-09-2021
33 keer bekeken

Soms ziet de huisarts, of een andere hulpverlener, dat mensen iets meer nodig hebben dan een pil of medische behandeling. Dan komt Minke van ’t Hoff, van Welzijn op Recept, langs en kijkt wat zij kan doen. “We gaan dan samen op reis”, zegt zij. Welzijn op Recept is een project van de Schoor.

Minke helpt mensen een (sociale) invulling te geven aan hun leven. Als ze eenmaal weer in een sociaal netwerkje zitten of een prettige weekinvulling hebben gevonden, bijvoorbeeld, kunnen ze zelf verder reizen.

Wat is het recept?

Veel zorg komt nu, en in de toekomst nog meer, neer op mensen in de omgeving of in de wijk. Ook is de druk op huisartsen groot. Om dit goed op te vangen, zijn er allerlei initiatieven in Almere en Haven. In het najaar van 2020 is in Haven gestart met Welzijn op Recept. Welzijn op Recept richt zich op bewoners met psychosociale problemen en op ‘veelgebruikers’ van eerstelijnszorg, zoals huisartsen. Denk bijvoorbeeld aan bewoners die eenzaam zijn, psychische klachten hebben, vastlopen in het leven of chronisch ziek zijn.

Het werkt zo: een huisarts, of andere eerstelijns-zorgverlener zoals bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige of fysiotherapeut, signaleert dat een bewoner gebaat is bij Welzijn op Recept. Bijvoorbeeld omdat hij of zij erg eenzaam is en de weg naar sociale initiatieven maar moeilijk weten te vinden. Nu deze zorgprofessionals weten dat Minke er is, verwijzen zij de bewoner door. Minke gaat dan op bezoek om samen behoeften en mogelijkheden te bespreken om er vervolgens samen mee aan de slag te gaan.

Samen op reis

Minke vertelt: “Mensen die ik bezoek zijn vaak eenzaam, bijvoorbeeld omdat ze hun partner hebben verloren of een chronische ziekte hebben. Ze vallen dan in een leegte. Ik probeer, door samen ‘op reis’ te gaan, te zoeken naar een manier om hun dag weer invulling te geven zodat hun leven weer wat meer de moeite waard voor ze wordt.”

Minke vertelt over een van deze mensen. Een man was zijn partner verloren en raakte daardoor in een sociaal isolement. Minke heeft ervoor gezorgd dat hij als vrijwilliger aan de slag is en er een plekje voor hem is in het Buurtlokaal. Plus hij wandelt nu regelmatig samen met iemand door de wijk. Dankzij Minke leeft hij nu een stuk minder geïsoleerd. “Dit ging heus niet van de een op de andere dag hoor, het gaat stapje voor stapje. Bij deze persoon kom ik nu al vier maanden,” vertelt Minke.

In het begin gaat Minke meestal mee, naar bijvoorbeeld het Buurtlokaal. Minke: “Om de drempel te verlagen. Als ik dan zie dat ik niet meer nodig ben, gaan ze vanaf dan gewoon zelf.”

Mooie mensen

Tijdens haar werk ontmoet Minke bijzondere mensen. Minke vertelt het verhaal van een chronisch zieke vrouw. “Haar man verzorgt haar met alle liefde maar kan daardoor bijna niks meer zelf doen. Als hij dat al deed, was hij toch nog de hele tijd met zijn gedachten bij haar. Dat vond zij dan ook weer lastig. Nu gaat een vrijwilliger elke week met zijn vrouw iets doen, bijvoorbeeld winkelen of de natuur in op de scootmobiel. Zo heeft hij wat tijd voor zichzelf, zonder zich zorgen te hoeven maken over zijn vrouw. Ik zoek dan de match met de vrijwilliger. We gaan dan eerst samen kennismaken en als het klikt, doe ik een stapje terug naar de zijlijn.”

De juiste matches

Minke heeft veel ervaring als opbouwwerker en heeft daardoor een perfect netwerk om de juiste matches te leggen. Ze mag acht uur per week besteden aan Welzijn op Recept. “Het is belangrijk dat de huisartsen en eerstelijns verzorgers weten dat ik er ben. Daarom ben ik ook vaak in het gezondheidscentrum te vinden. De professionals weten mij zo steeds beter te herkennen en te vinden. We kunnen dan a la minute potentiele mensen bespreken voor Welzijn op Recept. En ik stem af met het schakelteam, het wijkteam en het ouderenwerk.”

Het verschil maken

Wat vindt Minke het meest waardevol aan dit werk? “Dat ik een tijdje mag meereizen in het leven van bewoners. Op die reis kunnen we dan samen het verschil maken. Als een bewoner weer meer plezier in het leven ervaart, zijn de klachten vaak minder op de voorgrond en daardoor dragelijker. Dit zorgt dan weer voor minder belasting op zorg.”

Er zijn nog geen officiële cijfers hoe dit initiatief in Haven de belasting op de reguliere zorg vermindert. Daarvoor is het nog te vroeg. Minke: “Het project zou eigenlijk maar tot oktober duren maar we zijn bezig met een aanvraag voor verlenging. Welzijn op Recept is een langdurig proces en bovendien maatwerk. Dat kan wat mij betreft niet opeens gestopt worden bij bewoners die ‘op reis’ zijn. Daarnaast ga ik er vanuit dat er nog heel veel bewoners in Almere Haven gebaat kunnen zijn bij Welzijn op Recept. Voor mijn gevoel zijn we pas net begonnen.”

Zorgen voor elkaar in Haven

Dit artikel is onderdeel van de reeks `Zorgen voor elkaar in Haven’. Deze reeks laat verschillende “informele zorg-initiatieven” zien. Informeel betekent dat het zorg is die buiten de reguliere gezondheidszorg valt. Dit soort initiatieven vormen een belangrijke spil in Haven, en in heel Nederland, omdat in de toekomst zorg veel meer thuis gegeven wordt, of in de wijk. Mensen zullen langer thuis blijven wonen en gaan sneller weer naar huis na een opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Zorgen voor elkaar heeft dan ook een belangrijke plek in de Visie 2040 en aanpak 2020-2024 voor Haven. De initiatieven in deze reeks, zijn onmisbaar voor Haven en daarom lichten we ze graag uit.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen