Ken je hem nog, basisschool de Dubbeldekker aan de Hofmark? Misschien ken je hem als een leegstaand gebouw want de laatste jaren werd er geen les meer gegeven. Er waren te weinig kinderen in de wijk. Het gebouw is toen een tijdje gebruikt door bedrijfjes maar uiteindelijk heeft de gemeente de knoop doorgehakt: het gebouw moest weg. Tegelijk vroeg de gemeente aan de buurt wat zij voor dit gebouw in de plaats wilden. En dit was het begin van wat later bouwgroep de Deining werd. Een club senioren die weten wat ze willen.
Kleiner wonen maar wel in dezelfde wijk graag
Greet was al vanaf het begin betrokken bij de Deining. “De meeste mensen die om de plek heen wonen, wilden niet dat er een bedrijf zou komen of hoogbouw. Na een aantal bijeenkomsten was het idee uiteindelijk om er kleine woningen voor senioren neer te zetten, want veel wat oudere mensen wilden graag verhuizen naar iets kleiners maar wel in de wijk blijven,” vertelt Greet. Belangstellenden voor de woningen werden uitgenodigd mee te blijven denken over de woningen én woningcorporatie GoedeStede werd erbij gehaald. “De bijeenkomsten trapten af met een relatief grote groep maar veel mensen haakten af omdat ze het allemaal te lang vonden duren. Uiteindelijk zijn we met zijn negenen,” zegt Greet.
Meedenken en puzzelen met meters
Beltman Architecten heeft de huizen ontworpen en ze zijn gebouwd door Trebbe. De woningen zijn allemaal ‘gasloos’. Er wordt elektrisch gekookt, een warmtepomp zorgt voor het warme water en zonnepanelen voor de elektriciteit. Vanuit de bouwgroep hebben de toekomstige bewoners aangegeven dat zij op de eerste verdieping graag een logeerkamer wilden met een wastafel, zodat bijvoorbeeld de kleinkinderen makkelijk kunnen blijven slapen. Verder is naar hun wens ook de woonkamer in de helft van de huizen gericht op de binnentuin. Ook hebben zij meegedacht over de indeling van het huis waardoor de keuken een andere plek kreeg dan in eerste instantie het idee was.
Greet moest wel even wennen aan de afmetingen: “Je laat een grote woning achter en krijgt daar 90 m2 voor in de plaats, waarbij bijna alles op de begane grond is, de badkamer, slaapkamer, woonkamer. Het is dus wel even puzzelen want ik kan bijvoorbeeld maar de helft van mijn spullen kwijt! Maar ja veel mensen beseffen dat dit hun laatste woning wordt en snappen dat je dan veel weg moet doen.”
Saamhorigheid
De saamhorigheid die er tussen de leden van de bouwgroep al bestaat, willen zij ook doorzetten naar de bewoners die de rest van de huizen gaan betrekken. Joke en Piet, twee andere leden van de bouwgroep, zeiden in de krant de Havenaar*: “We hechten veel waarde aan onderling contact met elkaar. We willen in sociaal opzicht een hechte groep vormen. Dat doen we nu al met de deelnemers van de bouwgroep, dat gevoel willen we ook op de andere bewoners overbrengen: elkaar een beetje in het oog houden. Als iemand ziek is, even boodschappen doen of anderszins helpen.” Het naar elkaar omkijken en wat meer zorgen voor je omgeving past in het beeld dat we in de toekomst langer thuis zullen wonen en dus meer aangewezen zijn op onze naaste.
Wat doen we met de binnentuin?
Koos krijgt op 27 mei als eerste de sleutel, uit handen van wethouder Hilde van Garderen. Koos woont al 43 jaar in Haven. Koos: “Ik was een van de eerste 1000 mensen. Nu woon ik al 15 jaar alleen in een eengezinswoning, dat kan echt niet meer! Ik ben heel blij dat ik hier mag komen wonen.” “Kijk het is gebouwd als een hofje. We hebben dus een binnentuin maar die is van de gemeente. Het werd te duur voor GoedeStede om deze grond er ook nog bij te kopen. Maar we willen wel graag iets doen met die plek, zoals een blokhut, zodat we een ruimte hebben waar we samen kunnen komen, ook met andere mensen uit de buurt. We zijn namelijk geen oude lullen op een hoopje, we willen ook de rest van de buurt graag betrekken. Het zou een publieke ruimte moeten worden, als het maar geen hangplek wordt.”
Greet weet nog niet zo zeker of een soort blokhut wel gaat lukken. “Het blijft grond van de gemeente dus je kan er niet zomaar iets neerzetten. Maar we kunnen wel meedenken over bepaalde planten die we leuk zouden vinden in de tuin, alleen het onderhoud van de tuin kunnen we dan weer niet allemaal zelf doen.”
Het laatste woord is nog niet gezegd over de binnentuin maar daar komen ze vast ook wel uit. Eind juli zijn alle 20 woningen opgeleverd. “Dan weten we dus ook wie de rest van de bewoners zullen zijn, dan kunnen we echt samen gaan kijken wat we met de binnentuin willen,” zegt Koos hoopvol.
Verhuur
De toewijzing van de woningen gaat via Woningnet regio Almere. Woningzoekenden uit De Marken krijgen voorrang. Mensen die gehecht zijn aan de buurt krijgen zo de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen in een meer passende woning. En zo laten zij een ruimere woning achter voor jonge gezinnen.
Foto´s: Jan Dekker
*Lente-editie 2021 van de Havenaar, geschreven door Thijs Wartenbergh.