Dit zijn de reacties op de Havenkom-plannen, en nu door!

04-02-2021
341 keer bekeken

Tijdens de buitententoonstelling in de Havenkom eind 2020, werden de eerste ideeën voor vernieuwing van de Havenkom gepresenteerd. Bewoners, en ook veel specialisten, lieten weten wat ze ervan vinden. Dit zijn de reacties waarmee verder wordt gewerkt.

Misschien herinner je je nog de buitententoonstelling in de Havenkom, eind 2020. Hier werden de eerste ideeën voor vernieuwing van de Havenkom gepresenteerd. Bewoners, en ook veel specialisten, lieten weten wat ze ervan vinden. Dit zijn de reacties waarmee verder wordt gewerkt aan het ontwerp.

Reacties bewoners en horeca

Bewoners kregen een paar specifieke vragen en konden natuurlijk ook hun algemene reacties en ideeën meegeven. Van alle 75 bewoners die reageerden, was er slechts één persoon die de ideeën helemaal niet goed vond. De rest van de mensen reageerde positief en mensen zeiden meerder keren: “snel mee beginnen”. Ook de horecamensen die met de wethouder spraken, waren positief over de ideeën.

De algemene reacties en ideeën zorgen ervoor dat de gemeente echt nóg een keer goed gaat kijken naar parkeren en verkeer in het gebied. Ook zeiden enkele bewoners: “pas op dat het materiaal op de benedenkade niet glad wordt”. Over afsluiten van de Havenkom voor verkeer werden veel opmerkingen gemaakt, maar er was geen éénduidigheid over.

Reacties op de specifieke vragen

Havenkom krijgt uitstraling van boulevard, meer groen: heel positief
In het midden zijn er terrassen aan de gevel: overwegend positief
Reliëfstrepen die verkeer vertragen: overwegend positief
Klim/Kunstobject: overwegend positief
Minder parkeerplekken: wisselend, maar vooral positief

Reacties op de opties (modules) voor horeca

Serres: positief
Zeildoeken: positief (let op, beneemt het geen zicht en klappert het niet teveel)
Bootverhuur: positief
Kunst/Klimobject: positief (let op, geen zand eronder, want dat verwaait)
Buiten-horeca: positief
Urban sports: positief, maar hierover was wat minder enthousiasme

De specialisten, wat zeiden zij?

De diverse specialisten hebben over allerlei details opmerkingen gemaakt. Over groen, verlichting, boten-aanleg, kosten, elektra, evenementen, toegankelijkheid, verblijfskwaliteit etc. De ontwerpers moeten nu met alle opmerkingen aan de slag.

Qua techniek is het meest ingewikkelde dat de kade Haven beschermt voor water: het is de waterkering. En die moet te allen tijde stevig blijven. Dat betekent: geen grote veranderingen aan en in de grond.

Verder is het meest spannende of de ingrepen echt gaan zorgen dat Almeerders de Havenkom meer gaan waarderen. Wethouder Van Garderen heeft hiervoor nog twee specialisten van buiten Almere gevraagd om een oordeel. Zij waren positief over de opzet en hebben nog verschillende adviezen meegegeven voor de uitwerking, zoals de ruimte voor voetgangers en het belang van leuke activiteiten in het gebied.

Hoe gaat het nu verder?

De gemeente gaat meteen aan de slag. Dat is hierom. De kade beschermt Haven tegen water. Daarom mag er bij risico op storm in het najaar en de winter bijna niet aan de kade gewerkt worden. Maar de horeca en de bezoekers willen juist graag in het voorjaar en de zomer terrassen gebruiken. Dus een stuk van de bestrating dat niet bepalend is voor het ontwerp, wordt alvast vernieuwd. Als de aanpak van de eerste bestrating start, dan wordt dat natuurlijk bekendgemaakt.

De gemeente gaat tegelijkertijd door om eerste ideeën uit te werken in een ontwerp. Als het ontwerp klaar is, wordt dat ook gepresenteerd. Sommige punten worden dan nog voor reacties voorgelegd. Daarna gaan de puntjes op de i en start de echte uitvoering, nog dit jaar. Jij kan meepraten op 15 maart! Ga naar https://stadsgesprekken.almere.nl/nl-NL/projects/havenkom

*Bovenstaande informatie wordt ook via een brief gedeeld met bewoners van het omliggend gebied, dit is de officiële brief.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen