Title Image

Verlichting in het centrum

Verlichting in het centrum

De huidige lantaarnpalen, spotjes en andere verlichting in Almere Haven voldoen niet meer aan de wensen van ondernemers en bewoners. Het is donker in Haven. De straten zijn niet goed verlicht en er zijn veel donkere plekken. The Light Challenge en het nieuwe permanente lichtplan brengen licht in de duisternis.

 

De tweejaarlijkse Light Challenge is een innovatieve samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers en omgeving. Het doel van deze wedstrijd is het ontwikkelen van innovatieve en duurzame openbare verlichting. Het onderzoek door een groep studenten van Windesheim Flevoland liet zien dat in de huidige situatie sfeer ontbreekt op het plein. Tegelijkertijd worden bezoekers haast verblind door de etalageverlichting. Om dit op te lossen ontwikkelden de studenten een duurzaam en innovatief lichtplan. Het plan bestaat uit vier hoogtelagen: grote lichtringen op tien meter hoogte aan kabels, lichtringen in bomen, sfeervolle etalageverlichting en verlichte fonteinen.

Het architectenbureau C.Light.Wise heeft de ideeën en bevindingen van de studenten meegenomen in het uiteindelijke lichtplan voor Haven; een lichtplan met optimale verlichting.

Wat levert het op voor Haven?

Het nieuwe permanente lichtplan zorgt ervoor dat de straten en pleinen van Haven mooi verlicht zijn in het donker en er geen onverlichte plekken meer zijn.

Planning

In de komende maanden wordt de lichtexpositie van de Light Challenge zichtbaar.

De vernieuwing van de permanente verlichting in Haven zal naar verwachting nog zo’n 5 jaar duren.

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Van leegstaande apotheek naar acht appartementen

    De voormalige apotheek is een van de meerdere panden in Haven die al een tijd leegstaan en dat is geen fraai gezicht. Dat gaat veranderen! Er komen acht appartementen voor jong en oud. Het pand krijgt ook een nieuwe naam: Meerhaven.

  • Nieuwe woningen in De Wierden

    Haven heeft veel extra woningen nodig, ook dit is onderdeel van de vernieuwing. Sinds een paar jaar worden er dan ook diverse nieuwe woningen gerealiseerd in De Wierden.

  • Verlichting in het centrum

    Veel straten in Haven zijn niet goed verlicht en er zijn veel donkere plekken. The Light Challenge en het nieuwe permanente lichtplan brengen licht in de duisternis.