Title Image

Transformatiepanden Haven Centrum

Transformatiepanden Haven Centrum

In Haven Centrum staan verschillende panden leeg. Voor een aantal andere panden moet een andere bestemming gevonden worden. Leegstaande panden zorgen nogal eens voor sociaal onveilige situaties, met name in de avonduren. Daarom wordt gezocht naar een nieuwe invulling: een transformatie. Zo’n transformatie kan plaatsvinden door verschillende functies slim te combineren of juist door de functie van het pand helemaal te veranderen.

 

Kerkgracht 23, 37, 43 en 55

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het transformeren van Kerkgracht nummers 23, 37, 43 en 55 tot 9 luxe patiowoningen. Op dit moment vind je aan de Kerkgracht winkels met daarboven woningen. Door de ligging, net buiten de loop van het winkelgebied, en de huidige uitstraling van de panden zijn de winkels moeilijk verhuurbaar. De woningen boven de winkels zijn in bezit van woningcorporatie Ymere. 

Er is gekeken naar het verbeteren van het gebouw en de omliggende openbare ruimte. De ambitie is om het geheel tevens levendiger en sociaal veiliger te maken.

 

Kerkstraat

In de Kerkstraat staat een oud bankgebouw leeg. Momenteel wordt onderzocht of en hoe deze oude bank getransformeerd kan worden naar middensegment appartementen en een doelgroepenzwembad. Het ‘nieuwe’ gebouw moet fris en open worden waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte omhoog gaat en de Kerkstraat een andere uitstraling krijgt. 

 

De Roef en Kerkgracht 54 

De panden Roef en het pand aan de Kerkgracht 54 zijn al langere tijd ongebruikt. Voor beide panden is nog geen plan voor transformatie opgesteld. De verwachting is dat deze panden in de komende jaren ook ontwikkeld worden, het is nog even wachten tot de eigenaren van de panden dit oppakken. 

 

Wat levert het op voor Haven?

De transformatie van bovengenoemde panden levert een nieuwe en frisse uitstraling voor Haven op. De panden worden weer toegankelijk gemaakt wat zorgt voor een levendige en sociaal veilige situatie rondom de panden. 

 

Planning

Er is nog geen akkoord op de huidige plannen

 

Voorbeeld van hoe een transformatie eruit kan zien, dit is niet in Almere Haven. Bron Atelier Dutch

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Verlichting in het centrum

    Veel straten in Haven zijn niet goed verlicht en er zijn veel donkere plekken. The Light Challenge en het nieuwe permanente lichtplan brengen licht in de duisternis.

  • De nieuwe Roef

    Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, staat er al best wat jaartjes verlaten bij. Het pand krijgt nu een grondige opknapbeurt en gaat weer shinen als markeringspunt van Haven. De oude Roef in een nieuwe jas.

  • Kustzone

    In het hele kustgebied ten westen van de haven komen meer woningen en wordt veel meer een recreatiegebied voor iedereen. Ook wordt met een park een mooie verbinding gemaakt met het centrum.