Title Image

Ongezellige kantoren aan de Marktgracht worden micro-appartementen

Ongezellige kantoren aan de Marktgracht worden micro-appartementen

Marktgracht 48 t/m 62 staat er al een tijdje verwaarloosd en ongezellig bij, dat gaat gelukkig veranderen. De leegstaande kantoren aan de marktgracht worden namelijk getransformeerd naar 37 kleine, en dus betaalbare, appartementen. Ook komen er twee penthouses en op de begane grond is ruimte voor winkels en een fysiotherapeut.

Betaalbare micro-appartementen

In totaal komen er 39 extra woningen bij in Haven en dat is goed nieuws voor woningzoekers, met name voor starters. Zij kunnen op dit moment namelijk geen geschikte woning vinden. Veel van het aanbod is te groot en/of te duur. De 37 appartementen aan de Marktgracht worden tussen de 23 en 52 vierkante meter groot, vandaar de naam micro-appartementen. Ze zijn klein maar daardoor ook betaalbaar voor starters.

Voor de woningzoeker met een grotere portemonnee, komen er twee penthouse-appartementen van 92 vierkante meter. Op de begane grond is ruimte voor winkels, een koffietentje en een fysiotherapeut.

Het ontwerp is van Bas ten Brinke en zijn team van 70 F Architecture.

Klaar voor de toekomst

Om de kantoren te transformeren naar woningen wordt alles gestript, alleen de hoofd draagconstructie blijft overeind. Dit zogenaamde skelet wordt helemaal nieuw en duurzaam ingevuld, klaar voor de toekomst. Alle appartementen worden all-electric, dat betekent dat er geen gasaansluiting meer komt maar wel zonnepanelen en een warmtepomp.

Wat levert het op voor Haven?

In Haven is veel vraag naar woningen voor jongeren en andere starters. Deze appartementen zijn daarom meer dan welkom. Extra woningen in het centrum zorgt ook voor meer klandizie voor de ondernemers en andere voorzieningen. Dit past helemaal in de Visie voor Haven in 2040 die onder andere pleit voor extra woningen, voor met name jongeren en ouderen, en een levendig, compact centrum. Dit transformatieproject is de eerste schakel in de vernieuwing van het hele gebied, in 2025 wordt bijvoorbeeld ook de Meergronden-kavel opnieuw ingericht.

Planning

Het is moeilijk te zeggen wanneer precies kan worden gestart met de werkzaamheden. De vergunning is aangevraagd maar er zijn vaak nog diverse stappen nodig voordat de appartementen er ook echt zijn. Tegen de tijd van oplevering wordt meer bekend gemaakt over de huur en/of koopprijzen van de woningen.

Zo ziet het er nu uit.

 

En zo wordt het straks!

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Nieuwe samenwerking centrumondernemers

    De ondernemers in het centrumgebied van Haven willen zich hard maken voor een vitaal en levendig winkelcentrum. Ze vinden het belangrijk dat Haven Centrum haar goede sfeer behoudt en dat er minder leegstand komt.

  • Hart van Wierden

    Een voorbeeld van vernieuwing in woningen is het Hart van Wierden; een nieuwbouwproject met 58 sociale huurappartementen. Met deze nieuwbouw zijn de broodnodige betaalbare appartementen toegevoegd in de wijk.

  • Nieuwbouw geschikt voor senioren Kimwierde

    Er is veel behoefte aan betaalbare woningen voor senioren in Haven én aan woningen voor de jongere doelgroep. Aan de Kimwierde is nu ruimte voor beide!