Title Image

Ongezellige kantoren aan de Marktgracht worden micro-appartementen

Ongezellige kantoren aan de Marktgracht worden micro-appartementen

Marktgracht 48 t/m 62 staat er al een tijdje verwaarloosd en ongezellig bij, dat gaat gelukkig veranderen. De leegstaande kantoren aan de marktgracht worden namelijk getransformeerd naar 37 kleine, en dus betaalbare, appartementen. Ook komen er twee penthouses en op de begane grond is ruimte voor winkels en een fysiotherapeut.

Betaalbare micro-appartementen

In totaal komen er 39 extra woningen bij in Haven en dat is goed nieuws voor woningzoekers, met name voor starters. Zij kunnen op dit moment namelijk geen geschikte woning vinden. Veel van het aanbod is te groot en/of te duur. De 37 appartementen aan de Marktgracht worden tussen de 23 en 52 vierkante meter groot, vandaar de naam micro-appartementen. Ze zijn klein maar daardoor ook betaalbaar voor starters.

Voor de woningzoeker met een grotere portemonnee, komen er twee penthouse-appartementen van 92 vierkante meter. Op de begane grond is ruimte voor winkels, een koffietentje en een fysiotherapeut.

Het ontwerp is van Bas ten Brinke en zijn team van 70 F Architecture.

Klaar voor de toekomst

Om de kantoren te transformeren naar woningen wordt alles gestript, alleen de hoofd draagconstructie blijft overeind. Dit zogenaamde skelet wordt helemaal nieuw en duurzaam ingevuld, klaar voor de toekomst. Alle appartementen worden all-electric, dat betekent dat er geen gasaansluiting meer komt maar wel zonnepanelen en een warmtepomp.

Wat levert het op voor Haven?

In Haven is veel vraag naar woningen voor jongeren en andere starters. Deze appartementen zijn daarom meer dan welkom. Extra woningen in het centrum zorgt ook voor meer klandizie voor de ondernemers en andere voorzieningen. Dit past helemaal in de Visie voor Haven in 2040 die onder andere pleit voor extra woningen, voor met name jongeren en ouderen, en een levendig, compact centrum. Dit transformatieproject is de eerste schakel in de vernieuwing van het hele gebied, in 2025 wordt bijvoorbeeld ook de Meergronden-kavel opnieuw ingericht.

Planning

Het is moeilijk te zeggen wanneer precies kan worden gestart met de werkzaamheden. De vergunning is aangevraagd maar er zijn vaak nog diverse stappen nodig voordat de appartementen er ook echt zijn. Tegen de tijd van oplevering wordt meer bekend gemaakt over de huur en/of koopprijzen van de woningen.

Zo ziet het er nu uit.

 

En zo wordt het straks!

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • De toekomst voor Ambachtsmark

    Een gevarieerd gebied met woningen, bedrijven, voorzieningen, een aantrekkelijke buitenruimte, voldoende parkeerplaatsen en een veilige verkeersstructuur. Dit staat in de net vastgesteld gebiedsvisie voor de Ambachtsmark.

  • Van leegstaande apotheek naar acht appartementen

    De voormalige apotheek is een van de meerdere panden in Haven die al een tijd leegstaan en dat is geen fraai gezicht. Dat gaat veranderen! Er komen acht appartementen voor jong en oud. Het pand krijgt ook een nieuwe naam: Meerhaven.

  • De Havenkom wordt compleet vernieuwd

    De Havenkom is niet wat het kán zijn, dat zeiden ook veel Havenaren tijdens de bijeenkomsten over de vernieuwing. In de Visie 2040 speelt de Havenkom een belangrijke rol, de aanpak heeft dan ook prioriteit gekregen. Havenaren denken en praten mee over het ontwerp.