Dit doet hij vooral in de Gouwen maar het zal niet lang meer duren of Loek is buurtconciërge voor heel Haven. Dit is Loek Kaizer.
Het zou eigenlijk heel goed kunnen dat je hem al kent want hij is toch een soort bekende Havenaar. Al 38 jaar woont Loek in Haven, hij werkte in de landbouw, de kinderopvang, 25 jaar bij Centerparcs en op een kinderboerderij. “Alle ervaring die ik heb opgedaan in het leven, kan ik nu inzetten in de buurt.”
Zelfontworpen werkzaamheden
In 2017 begonnen de dames van de WasTas een buurthuiskamer in de Gouwen. Ze vroegen of Loek, die destijds in de bijstand zat, conciërge wilde zijn. “In 2018 begon toen de WisseWasjes, zij hebben het ontworpen maar mijn werkzaamheden heb ik helemaal zelf ontwikkeld,” vertelt Loek. “Ik heb nu een vrijwilligerscontract, dat is goed geregeld hoor via de gemeente.”
De WisseWasjes heet nu Buurtlokaal de Bosgouw. Je kan er binnenlopen voor een praatje of een spelletje. Op een aantal dagen in de week wordt er gekookt en sinds kort is ook de Buurthopper in gebruik. Voor een kleine bijdrage brengt deze elektrische mini-taxi je naar de markt of het tuincentrum bijvoorbeeld. En dan is er natuurlijk de Buurtconciërge, Loek.
Nauwe contacten
In 2019 kwam de prikkar. Met de prikkar ruimte Loek zwerfaval op en tegelijk controleert hij op zijn ronde de putten en het straatwerk. “Dat is belangrijk want er wonen hier veel ouderen en je wilt niet dat zij struikelen over een losse tegel,” zegt Loek. Door het goede contact dat Loek heeft met de verschillende disciplines bij de gemeente, zijn onregelmatigheden zo opgelost. “Ik heb nauwe contacten bij infrastructuur, groen en reiniging dus als ik iets dinsdag meld, is het donderdag gemaakt.”
In de knoop
Het werk van Loek is breder dan meedenken en zorgen dat alles er netjes bijstaat, hij heeft ook een belangrijke sociale functie. Loek: “Omdat ik op dinsdag en donderdag door de wijk loop en in de huiskamer, sorry Buurtlokaal de Bosgouw, kom, weet ik wat er speelt. Als iemand in de knoop zit bijvoorbeeld dan vraag ik of hij of zij behoefte heeft aan hulp. Zo ja, dan neem ik contact op het met het schakelteam en zij gaan dan verder in gesprek met deze mensen. Ik zie veel eenzaamheid hoor, vooral nu met corona. Er is ook een oudere dame waar ik eten bezorg, we haalden haar vaak even op maar dat kan nu allemaal niet. Ik ga wel soms langs. Ik heb goed in beeld wie eenzaam is en daar probeer ik dan wat vaker langs te gaan.”
Slagroom op de taart
Loek heeft inmiddels hulp van een andere vrijwilliger die er ook met de prikkar op uit trekt, dat geeft Loek de ruimte zijn werkzaamheden verder uit te breiden. Hij heeft namelijk een bakfiets van de gemeente gekregen, met een afbeelding van de Havenkom erop. “Dat is echt de slagroom op de taart,” zegt loek enthousiast. “Als ik straks weer goed op conditie ben, ik heb corona gehad, ga ik daar flink mee rondrijden en aan het werk, want dit is bedoeld voor heel Haven, niet alleen de Gouwen. Daar ben ik echt heel trots op!”
Dat Loek straks in heel Haven actief is, is goed nieuws. Er zal minder zwerfafval zijn én je kan Loek aan zijn mouw trekken als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij een idee voor de wijk. Hij denkt graag met je mee. Loek: “Ik wil verbindingen leggen tussen de burgers en de gemeente. Ik zeg altijd: ik kan meedenken, niet meehelpen want dan geef ik ze het gevoel dat ik hun hand vasthoud… Meedenken en verbinden, dat doe ik.”
Havenaren: jullie zijn aan zet
Het Buurtlokaal met Loek en de Buurthopper, is een heel goed voorbeeld van Havenaren die zelf iets doen voor hun omgeving. Dat wordt in de toekomst steeds belangrijker: zelf dingen doen voor de buurt. De komende jaren zijn er drie activiteiten bedacht om Havenaren hierbij te helpen: een Havenfonds, prioriteiten-kiezen in de buitenruimte via bijvoorbeeld een website en de wijkonderneming.
Heb jij ideeën voor een initiatief in jouw buurt, wil je meedenken, meedoen? Laat het ons weten, we zoeken jou!
Extra: Loek op tv
Afgelopen zomer kwam Omroep Flevoland langs om Loek te filmen. Het gaat over zwerfafval en prullenbakken adopteren. Kijk hieronder het fragment terug.