Title Image

Mijlpaal in vernieuwing van Haven: de Roef wordt (eindelijk) aangepakt

Mijlpaal in vernieuwing van Haven: de Roef wordt (eindelijk) aangepakt

De vergunning is rond, pandeigenaar Gert van der Glind van Kasbergbeheer, is blij. En de rest van het centrum is blij met hem. In januari wordt gestart met de (ver)bouw van de Roef.

Het had wat voeten in de aarde om de Roef aan te pakken. Het zou misschien een monumentenstatus krijgen en toen toch niet. Toch niet, omdat de pandeigenaren in het centrum de gemeente adviseerden om dit niet te doen. Een monumentenstatus zou de kans op een snelle aanpak namelijk verkleinen. Wethouder Hilde van Garderen zag dat eigenaar Gert van der Glind, oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden.

Leefbaarheid

De keuze waar men voorstond was uiteindelijk: een snelle verbetering van leefbaarheid aan de Markt in Haven óf een monumentenstatus. Het belang van leefbaarheid telde zwaarder terwijl het belang van de historie van het pand niet over het hoofd gezien werd. De gemeente heeft de Welstandcommissie actief laten meewerken aan het ontwerp, om op die manier de historische waarde extra te laten waarborgen. De Welstandscommissie gaf zijn zegen op het ontwerp en sinds kort is de vergunning voor (ver)bouw rond.

Strippen

Uit onderzoek blijkt dat in de Roef alles van staal is en het pand vol zit met koudebruggen. Daardoor is het niet warm te krijgen. Daar komt bij dat achter alle platen asbest zit. Vanwege deze staat waarin het verkeert, wordt het pand helemaal gestript. Na de metamorfose telt de Roef zeven appartementen met op de begane grond een winkelruimte. Binnenin komt een patio en er komen zonnepanelen op het dak. In januari wordt gestart met de (ver)bouw.

Een moderne jas

Het historisch oog van Gert van der Glind is goed terug te zien in het ontwerp, gemaakt door Bureau Ruijs. Vanaf de buitenkant is het net de oude Roef in een nieuwe moderne jas; het lijkt erg op de situatie van toen de Roef in 1976 opgeleverd werd. De Roef was toen namelijk ook zwart. Het ontwerp destijds is van Bram de Wild van Projektburo Almere en werd voltooid door Jan Tulner en Coen van de Wal.

De Roef bij oplevering in 1976

 

Stukje geschiedenis

Op 24 juni 1975 werd de eerste paal geslagen van café-restaurant ‘De Roef’. Op dat moment stond er in Almere Haven nog geen huis, er woonde nog niemand. Het werd officieel in gebruik genomen op 30 november 1976 met de komst van de eerste 100 inwoners van Almere. Zij kregen in de Roef hun huissleutel van de toen dienstdoende minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat. De Roef was vanaf toen het eerste etablissement voor de pioniers en deed dienst al café, restaurant, vergaderzaal, trouwzaal, kerk, feestzaal, aula en toneelzaal. De laatste jaren was de Roef een filiaal van kledingwinkel Vögele en daarna verschenen er nu en dan pop-up projecten maar stond het voornamelijk leeg.

De Roef krijgt weer toekomst

Na jaren van verlatenheid krijgt de Roef nu eindelijk een nieuwe bestemming en dat past in een levendige toekomst voor het centrum van Haven. En ja, het allereerste gebouw van Haven krijgt een volledig nieuwe jas aan, maar iedereen zal daaronder zonder probleem de oude Roef herkennen. Op deze manier groeit ook dit belangrijke pand van Haven mee door naar de volgende eeuw.

Zo gaat het eruit zien:

 

De oude Roef is duidelijk te herkennen in het nieuwe ontwerp

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Het nieuwe Stadswerfpark

    De vernieuwing van Stadswerfpark is een verhaal van verdriet, geluk en verrassing. Het verdriet: Het zwembad verdween. Het geluk: De sporthal werd vernieuwd! De verrassing: een Skills Garden.

  • De Havenkom wordt compleet vernieuwd

    De Havenkom is niet wat het kán zijn, dat zeiden ook veel Havenaren tijdens de bijeenkomsten over de vernieuwing. In de Visie 2040 speelt de Havenkom een belangrijke rol, de aanpak heeft dan ook prioriteit gekregen. Havenaren denken en praten mee over het ontwerp.

  • De nieuwe Meergronden, een plan

    Het gebouw van de Meergronden staat er inmiddels ruim 40 jaar en voldoet niet meer aan de eisen voor modern onderwijs. Tijd voor vernieuwing dus! En dit is hoe het zou kunnen worden.