Title Image

Meer woningen in Haven centrum, zonder veel extra bij te bouwen

Meer woningen in Haven centrum, zonder veel extra bij te bouwen

Extra woningen in het centrum van Haven zonder heel veel extra bij te bouwen. Hoe doen we dat? Door leegstaande panden, zoals kantoren en winkels, te transformeren naar woningen. Dat levert de broodnodige extra woningen op én het ziet er ook nog eens een stuk beter uit.

2.500 extra woningen, waarom?

In 2040 telt Haven 2.500 extra woningen. In 2024 zijn er daar al meer dan 900 van gerealiseerd. Waarom? Er is een woningtekort, met name voor jongeren en ouderen.

Plus om het centrum levendig te houden, zijn meer inwoners nodig. Meer inwoners zorgen er namelijk voor dat de ondernemers genoeg klandizie hebben. En ook dat voorzieningen zoals, de bibliotheek, het theater of gezondheidscentrum genoeg bezoekers hebben.

Transformeren is woningen creëren

Bij meer woningen denk je al snel aan meer gebouwen en dat zou het dorpse gevoel, wat Haven juist zo aantrekkelijk maakt, wellicht geen goed doen. Maar: meer woningen betekent in dit geval niet per se, meer gebouwen erbij. Het overgrote deel van de extra woningen (655 van de 900), komt namelijk in bestaande panden. De vele leegstaande panden zoals kantoren en winkels, worden benut om te transformeren naar woningen. Dat levert én meer woningen op én het ziet ook er ook nog eens een stuk beter uit.

Voor een aantal van deze leegstaande panden zijn al concrete plannen. Denk bijvoorbeeld aan de apotheek, dit worden acht appartementen. De lege kantoren aan Marktgracht 48-62 worden getransformeerd naar 39 micro-appartementen en twee penthouse-appartementen. En in de nieuwe versie van de markante Roef komen behalve winkels ook negen appartementen.

Bovenstaand zijn slechts voorbeelden van de concrete projecten. Er wordt ook gewerkt aan ideeën voor meer transformatiepanden zoals voor het transformeren van Marktgracht nummers 23, 37, 43 en 55 tot negen luxe patiowoningen (zie de foto bovenaan dit artikel). En in de Kerkstraat staat een oud bankgebouw leeg. Hiervoor wordt onderzocht óf en hoe dit pand kan worden getransformeerd naar middensegment appartementen en een doelgroepenzwembad.

Voor ieder wat wils

Vanaf nu tot 2024 komen er meer dan 400 woningen bij in het centrumgebied. Van deze nieuwe woningen zal sowieso 35% bestemd zijn voor sociale huur. Verder komen er woningen voor het middensegment en, in de ruime minderheid, wat duurdere koopwoningen. Zo wordt het centrum een gemixte wijk, voor ieder wat wils.

De extra kleinere woningen in het centrum zorgen voor meer doorstroming in andere wijken. Zo wonen er bijvoorbeeld best wat ouderen nog in een eengezinswoning die zij eigenlijk te groot vinden, terwijl jonge gezinnen juiste zo´n woning zoeken. Door doorstroming van ouderen naar een geschiktere woning, komen er eengezinswoningen vrij.

En? Wat vind jij?

Gaan deze transformatieprojecten het centrum levendiger en mooier maken? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of stuur een email naar havenhart2.0@gmail.com

Als je meer wilt weten over projecten in Haven, kijk dan op onze projectenpagina of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!