Title Image

Hoogbouw, wat Havenaren zeggen tot nu toe

Hoogbouw, wat Havenaren zeggen tot nu toe

Afgelopen maand vroegen we Havenaren: welke hoogbouw zou in Haven passen? We vroegen dit omdat er hoe dan ook woningen nodig zijn. Dit oplossen met hier en daar wat hoogbouw is een mogelijkheid, maar brengt ook vaak discussie op gang. Daarom willen van zoveel mogelijk Havenaren weten wat zij vinden. Dat leverde bijzondere reacties op.

We delen bij deze graag de reacties en vragen ons opnieuw af, wat vind jij van de voorbeelden van onze briefschrijvers? Ben je met ze eens? Of juist totaal niet?

Moderne hoogbouw in de kustzone bijt niet

Erik, woont al 40 jaar in Haven en schreef ons dat hij er een groot voorstander van is dat Haven haar unieke groene en wat dorpse karakter behoudt. Ook schrijft hij:

“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat daarmee ook het oubollige jaren 70 en 80 karakter behouden moet worden. Naar mijn idee bijt het geheel niet om op de kustzone moderne hoogbouw neer te zetten. Wat extra smoel voor de haven ook. Dit is een unieke plek waar het uitzicht voor de bewoners een enorme meerwaarde biedt en voor voorbijvarenden en bezoekers een signaal kan worden afgegeven dat ook haven met zijn tijd mee gaat.”

Erik stuurde foto´s mee ter inspiratie en schreef: “De voorbeelden hebben niet meer dan een laag of 7, maar het dubbele is volgens mij ook nog steeds gepast.

Hoe mooi zou het zijn als aantrekkelijke hoogbouw op de Kustzone een verhuizing vanuit grote eengezinswoningen op gang zou brengen! Dat vereist dan wel dat er een goede buitenruimte, waar je ook wat bezoek kunt ontvangen.

Bij een goed aanbod kom ik wel in beweging!”

Twee van de voorbeelden die Erik stuurde:

Zou dit in Haven passen?

 

En dit?

 

Een pand met 3 etages en dakpannen, past heel erg goed in Haven

Willem* reageerde op de oproep in de laatste nieuwsbrief. De foto uit de nieuwsbrief van een pand met 3 etages en dakpannen, vind hij goed passen in Haven. Volgens Wim versterkt een dergelijk pand juist het dorpse karakter. Ook schrijft hij: “Architectuur is scheppend en met dit voorbeeld creëer je sfeer en relatieve knusheid, waar mensen graag willen verblijven en wonen.”

Een vergelijkbaar goed voorbeeld is volgens Willem de nieuwe wijk rondom het stadhuis van Bussum. “Ga er zeker even kijken,” raadt hij aan. Dit is de foto van de genoemde bouwstijl:

Het gebouw op de andere foto in de nieuwsbrief (4 tot 8 lagen hoogbouw) vindt Wim niet in Haven passen. “De bestaande bouw laat dit dikwijls niet meer toe,” schrijft hij. Ook zegt schrijft hij:

“Dat geldt ook voor het plan om aan de Kadegriend 6 tot 8 hoog te gaan bouwen. Hoogbouw is niet passend in deze omgeving, maar al helemaal niet enkele meters van de bestaande woningbouw vandaan. Een dergelijk voorstel zou niet eens serieus overwogen mogen worden.”

Willem stuurde een aantal foto´s mee van hoe dit eruit zou zien inde Grienden, dit is er één van:

Samengevat, is Willem voorstander van betrekkelijke laagbouw dat naast het creëren van woningen, iets aan de omgeving toevoegt. “Architectuur creëert sfeer. Dat kan alleen als de juiste architect wordt gezocht,” schrijft hij.

Nee, geen hoogbouw of op de juiste plek

Op Facebook schreven mensen beduidend kortere reacties:

Diana Werkman-Koster
“Nee geen hoogbouw in haven in de andere stadsdelen is daar genoeg ruimte voor. Laat haven svp laag blijven daarom zijn we hier komen wonen.”

Christien Peters
“Laat Almere een dorp blijven zonder hoogbouw.”

En op Instagram kregen we dit bericht:

diederikdolf
“Hangt nogal af van de buurt, denk ik. Zou wel fijn zijn als het architectureel passend zou zijn bij de buurt. Zelfde kleur (bak)stenen, houtdetails, etc. En als het kan niet zo ontzettend hoog dat je het vanuit de andere kant van haven kan zien. We hebben gelukkig veel bomen die het een en ander verbergen, dus dat zal wel mogelijk zijn.
Verder zijn balkonnetjes prettiger dan enkel kale muren en ramen. Wordt het toch wat dorpser, heb je ook in de bestaande appartementencomplexen.”

En? Wat vind jij?

Hieronder vind je twee voorbeelden van hoogbouw die Erik ons stuurde. Praat mee! Wat vind jij? Ben je het eens met Erik? Of met Willem of wil je helemaal geen hoogbouw in Haven zoals Diana en Christien? Of hangt het af van de plek zoals Diederik schrijft? Facebook, Insta of mail ons!

*Willem is een gefingeerde naam, echte naam en gegevens zijn bij de redactie bekend.

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!