Title Image

Een boulevard om te flaneren, die geld in het centrum brengt

Een boulevard om te flaneren, die geld in het centrum brengt

Woningen voor jong en oud en een boulevard om over te flaneren. Dat heeft Haven nodig! Deze keer mét een nawoord van het team dat nu druk aan het schrijven is aan het toekomstverhaal.

 

Oude generatie gaat plat, de toekomst is aan de jongeren!

Op de herfstige donderdagavond van 14 november waren er drie bijeenkomsten.

“Grijze hoofden zijn goed vertegenwoordigd vanavond.” zegt Herman tijdens de eerste bijeenkomst. En dat klopt. Toch is de toekomst aan de jongeren “want wij pioniers liggen straks plat.” aldus Jan. Maar die zijn er vanavond niet dus het is aan deze club en de volgende die avond, om een kijkje te nemen in de keuken van de toekomstsoep. De andere groep deze avond is in plaats van grijs juist divers gekleurd én er zit iemand van 30 aan tafel, Danielle. Al met al toch een divers gezelschap deze avond, een samenvattend verslag.

Vanavond wordt besproken wat er over 10 jaar veranderd zal zijn en wat er over 10 jaar verander moet zijn. Dat laatste met name in Haven. Daarnaast toetst het specialistenteam een paar richtingen die zij wellicht op willen met het toekomstverhaal.

 

Kijk- en voelwinkels

Allereerst wat iedereen verwacht dat er veranderd zal zijn, hoe ziet het er allemaal uit over 10 jaar? Het wordt individueler zegt een aantal. Dat klopt met de trend die het team ook ziet. Verder meer multicultureel: “Er zijn steeds meer culturen nu en in de toekomst maar op de markt en in de winkels zie je dat nog niet zo terug in Haven. In Lombok waar ik eerst woonde, zag je dat veel meer terug in de winkels. Het aanbod is er in Haven nog niet op afgestemd.” is wat Gerard opvalt. Thea denkt dat er straks veel meer kijk- en voelwinkels komen, de rest gaat via internet. Daardoor verandert ook de manier van bevoorraden van winkels, merkt Herman op. Ook digitalisering in winkels en zorg is inderdaad een landelijke toekomsttrend waar rekening mee gehouden moet worden.

Jan zegt: “Mijn generatie ‘gaat plat’, en daar verdwijnt dan ook een bepaalde sfeer en mentaliteit mee, die van de Amsterdamse pioniers.” Danielle denkt dat er veel milieubewuster zal worden geleefd.

 

Maak ruimte voor starters

De volgende vraag is wat er veranderd moet zijn over 10 jaar. Er moeten woningen komen voor jongeren, voor starters. Over dit onderwerp lopen de emoties hoog op! “Onze kinderen willen in Haven blijven wonen maar ze kunnen geen woning vinden.” zegt Ingrid. “Een kamertje kost al 700 euro, veel te duur, dat is gewoon zielig. Jongeren willen dolgraag het huis uit maar het is gewoon niet te betalen.” zegt Bert. “Bouw de bedrijfspanden om, die staan al jaren leeg. Maak een gezamenlijke badkamer en keuken dan is dat zo gebeurd.” Hoe dan ook, doe IETS zodat er kleine, goedkope woningen bij komen!

 

Moderne zorg in de buurt

Rinaldo wenst met name een inclusieve woonplek voor ouderen, waar de ouderen van alle culturen die hier wonen zichtbaar zijn. “Het is fijn om ouderen in de buurt te hebben.” Ingrid heeft het erover dat er een bejaardenhuis moet komen, maar moderner. Hoe dan? Ze denkt aan een soort dorpje zoals waar haar buurvrouw werkt: kleine huisjes waar zeven tot acht mensen wonen en twee verzorgers, en samen runnen ze hun eigen boeltje. Er is bijvoorbeeld een Amsterdams huisje en een Goois huisje. Heb je behoefte aan een pikketanussie ga je naar het Amsterdamse huisje. Ze gruwelt van het bejaardenhuis oude stijl waarbij iedereen in een rolstoel rond een tafel voor zich uit zit te kijken. Zorg moet ook in de buurt mogelijk zijn, vinden anderen. Niet dat mensen ineens in een andere stad moeten revalideren bijvoorbeeld.

Daar is het team het ook mee eens. Meer dichtbij-zorg en de combinatie opleiden, werken en wonen werd ook besproken tijdens de werkplaatsbijeenkomst met medewerkers van de Haak.

 

Weg afsluiten in de Havenkom voor een boulevard om te flaneren

Dat het centrum aantrekkelijker moet worden en blijven, vindt eigenlijk iedereen wel. Maar de vraag is hoe, want je kan winkels niet dwingen om hier te komen…. De dingen moeten worden opgeknapt en dingen die beloofd zijn moeten er komen, zoals een afvalboot en havenkantoor. En waar is de veerboot eigenlijk?

Om het centrum aantrekkelijk te houden moeten er genoeg mensen komen om de winkels en andere voorzieningen draaiend te houden. Dat kan door meer bewoners (dus meer woningen), en ook door mensen van buiten aan te trekken.

Het team ziet veel potentie in de Havenkom. Die zou nog aantrekkelijker kunnen zijn voor Almeerders. Bijvoorbeeld door de auto´s een stukje om te leiden en de weg door de Havenkom af te sluiten voor doorgaand verkeer. En dan de Havenkom inrichten als een kleine boulevard met groen en het water meer bereikbaar (en veiliger) te maken. Ook kunnen er meer activiteiten georganiseerd worden. Er wordt gesproken over zwemmen in de Havenkom als een soort buitenzwembad; dat wordt niet echt enthousiast ontvangen. En, niet vergeten: vanuit de Havenkom zou de doorgang naar het centrum met leuke winkels logisch moeten zijn.

Rinaldo ziet het heel erg zitten: “Ja! Flaneren over de boulevard en zorgen dat het geld trekt. Dat hebben we nodig! Maar wel met meer hippe activiteiten, dit moeten we goed marketen!” “En met kraampjes om wat te drinken en te halen,” zegt Maram. “En wat met muziek”, vindt Amy. Danielle lijkt het leuk om elke week spellen te organiseren in de nieuwe Havenkom of pub quizen en roeien en kanoën. Er is best een duidelijk beeld van activiteiten die echt goed passen bij Haven: ‘gezellig’ is een woord dat vaak valt, en als het niet te truttig wordt, maar ook niet té hip, dan is het echt iets voor Haven. Mensen kunnen elkaar hier dan ontmoeten, Havenaren en niet-Havenaren. De aanwezigen zijn enthousiast. Hoewel. Gerard vindt de weg door Havenkom juist leuk. “Ik pak hem expres even mee als ik van de Vomar kom, leuk om even te kijken.”

Wat vind jij?

 

De kracht van de gracht

Er is al eerder over gesproken; Haven heeft een prachtige gracht die er nu achteloos en wat verloren bij ligt. Daar wil het team wat mee. De aanwezigen zijn het daar mee eens en lijkt het ook een goed idee als je er doorheen kan varen. Dat gebeurt nu ook bijvoorbeeld in de Marken maar het kan niet overal. Gerard: “Je komt nergens met een bootje wel met een kano, maar die moet je af en toe sjouwen want niet alles zit aan elkaar.” Je kan er nu ook niet helemaal langsfietsen. De grachten aantrekkelijker maken om ook echt te gebruiken, kan in het centrum mensen aantrekken, klein toerisme, mensen die geld uitgeven in de winkels en de horeca.
De mensen die vlak bij de gracht wonen, kijken bedenkelijk. Kunnen zij straks nog wel relaxed de hond uitlaten in het groen? Het team is druk aan de slag om juist op zo’n manier huizen een plek te geven dat deze juist ook voor veel Havenaren aantrekkelijk zijn om te wonen omdat ze nog steeds bij groen en water zijn.

 

Meer voor jongeren, van oudbollig naar swingender

Het is tijd voor nog wat adviezen en gelukkig zit er vanavond iemand van 30 aan tafel. Zij vindt dat de programmering van Corrosia wel wat meer afgestemd kan worden op jonger publiek. Ook zouden er meer workshops gegeven kunnen worden en ze wil een koor voor jongeren. Het is zo oubollig allemaal, het mag swingender. Het team interpreteert haar geluid (en van diverse anderen) als: er zijn meer activiteiten en plekken voor jonge mensen gewenst!

Bert vindt het de afgelopen jaren een puinhoop en dat doet hem pijn. Hij doelt op vuil dat op straat ligt, maar ook onveiligheid. Het centrum gaat daardoor ‘naar de donder’, vindt hij. “Laten we eerst de problemen van nu oplossen en dan denken voor over 10 jaar.” Het team hoort dit geluid vaker en maakt gelukkig niet alleen maar een toekomstverhaal, maar ook een aanpak voor de eerste vijf jaar. Daarin is het onderwerp ‘dagelijks onderhoud en vuil op straat’ niet te missen.

De man van Sara pleit voor een internationaal buurtcentrum waar dingen georganiseerd worden voor de vele verschillende culturen die in Haven wonen. “Hier kan hier je leren over elkaars cultuur en talen. Er is zoveel talent.” Ook ziet hij graag een expositieruimte, voor amateurs én professionals. Dat ziet Danielle ook wel zitten!

 

Nawoord van het team

Langzaam maar zeker begint bij het team wel een beeld te ontstaan, hoewel we ook goed snappen dat we tegenstrijdige wensen moeten samenbrengen. Nadat wij goed gelezen en geluisterd en met elkaar gepraat hebben, werken we nu gericht naar een toekomstverhaal en een aanpak voor de eerste vijf jaar. Daarom heeft ieder van ons deze week opgeschreven wat zijn/haar idee zou zijn als je alleen maar vanuit het winkelen, alleen maar vanuit wonen, alleen maar vanuit stedenbouw of alleen maar vanuit zorg/welzijn/gezondheid kijkt. We gaan dat samenvoegen tot één verhaal en dan gaan we onze belangrijkste ideeën in de komende weken nog toetsen. Vlak voor kerst publiceren we onze concept-stukken. Daarna is het Havenverbond weer aan zet!

Volg ons ook op Facebook en Instagram, er gebeurt van alles!

Lees ook de verslagen van de rest van de werkbijeenkomsten!