Title Image

De nieuwe Meergronden, een plan

De nieuwe Meergronden, een plan

Tijd voor vernieuwing

Het gebouw van de Meergronden staat er inmiddels ruim 40 jaar en voldoet niet meer aan de eisen voor modern onderwijs. Tijd voor vernieuwing dus! En dit is hoe het zou kunnen worden.

Het gebouw van de Meergonden bestaat inmiddels 40 jaar. Het onderhoud is duur en het is zonde dat dit geld niet naar het onderwijs gaat. Bovendien past het gebouw niet meer bij het huidige onderwijs. “Bij modern onderwijs horen flexibele ruimtes voor kleine en grote groepen en werkruimtes voor leerlingen,” vertelt Simone de Kruijk, rector van de Meergronden. “Het huidige gebouw is daar onvoldoende op toegerust en het gebouw is ook niet aan te passen hierop.” Daarom zijn er plannen gemaakt voor een nieuw, modern gebouw dat achter het oude gebouw wordt neergezet zodat tijdens de bouw het onderwijs gewoon door kan gaan. Zo zou het eruit kunnen zien:

 

Verbinding met de omgeving

“Door de openheid in dit plan creëer je veel meer verbinding met de omgeving, visueel maar ook in het onderwijs en het verdere gebruik van het gebouw. De centrale hal zou je bijvoorbeeld ook deels beschikbaar kunnen stellen voor bewoners, denk aan ouderen die een kopje koffie kunnen komen drinken,” legt Simone uit.

“Er kunnen ook werkplekken komen, net als in de bieb in de stad, we willen de school meer verbinden met de omgeving en school. De kavel is ook groot genoeg om een andere manier van bouwen toe te passen. Er zouden kleine wooncomplexen op het terrein gebouwd kunnen worden met op de begane vloer bijvoorbeeld een dagvoorziening voor vroeg dementerende mensen of een loket van jeugdzorg, denk bijvoorbeeld aan de huiskamer voor tienermoeders van de Schoor die nu ergens verstopt zit op 4-hoog.”

“Al deze nieuwe toepassingen brengen meer levendigheid in Haven en dus ook meer klandizie voor de winkels. Er kunnen ook woningen komen voor mensen die nu geen woning kunnen vinden, bijvoorbeeld voor mensen die overdag niet thuis zijn maar s ’avonds als de school uit is, wel de rust vinden op deze plek.”

Omdat het nieuwe schoolgebouw minder ruimte inneemt op het kavel (doordat het meer verdiepingen krijgt dan het huidige gebouw) kunnen een deel van het kavel en het schoolplein worden gebruikt voor nieuwe woningen. Het schoolgebouw moet een blikvanger worden in Haven.

Wanneer?

Nieuw ontwerp

De school heeft een ontwerp laten maken om daarmee het gesprek over vernieuwing op gang te brengen maar de gemeente is eigenaar van de schoolgrond, financier van nieuwbouw en bepaalt welke woningen er komen. Dus, er komt nu er geld is vrijgemaakt, een nieuw ontwerp waar alle wensen zijn ingepast. Dit ontwerp past dan ook in de Visie & Aanpak 2040 voor Haven.

Bekijk het filmpje waarin de nieuwe rector Huub Nelis praat over het nieuwe gebouw.

 

Meer artikelen lezen?