Title Image

Binnenhaven: buren voor buren in een moderne wooncoöperatie

Binnenhaven: buren voor buren in een moderne wooncoöperatie

Een gezamenlijke tuin of toch liever een gezamenlijke woonkamer of klusschuur?

In het moderne hofje Binnenhaven wonen straks mensen die net iets meer voor elkaar willen betekenen dan gewoonlijk. Deze mensen bedenken ook nog eens zelf wat ze allemaal willen dat er aanwezig is in het hofje. Een CareB&B bijvoorbeeld, een gezamenlijke tuin of toch liever een gezamenlijke woonkamer of klusschuur. Hier beslissen de toekomstige bewoners samen over. Zij hebben zich namelijk verenigd in een wooncoöperatie. Hoe gaat dit in zijn werk? En wie wonen hier straks?

We vroegen dit aan Lars Mosman van vastgoed-/buurtontwikkelaar DubbeLL. Toen architect Peter van Assche en zorgexpert Bart Lammers, twee jaar geleden de prijsvraag Who Cares wonnen, en de gemeente liet weten het plan graag te willen uitvoeren, werd Lars betrokken. Lars: “Wij zijn gevraagd de verdere ontwikkeling van het plan te verzorgen. DubbeLL stuurt in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers, de gemeente en de toekomstige bewoners het proces aan.”

“We zijn nu bijvoorbeeld druk bezig met het inventariseren van woonwensen. Het inventariseren van de wensen van de mensen kost tijd en nu natuurlijk helemaal. Het contact met buurtbewoners en de leden van de coöperatie komt in deze corona-tijden uiteraard wat moeilijker tot stand en is lastiger om te onderhouden.”

Woonwensen

Wat hebben de mensen voor wensen? “De wensen gaan over het aantal vierkante meters per woning, de hoogte van de huren, gezamenlijk ruimtes, hoe mensen hier met elkaar willen wonen, et cetera. Er komen woningen van 20m2 tot 140m2 maar de meeste woningen zijn tussen de 45m2 en 70m2 groot. Dat betekent dat het hofje zowel geschikt is voor studenten die iets willen doen voor hun buren, maar ook voor gezinnen en natuurlijk ouderen die wat meer zorg en aandacht nodig hebben,” vertelt Lars.

Diversiteit in leeftijd

Wie zijn de toekomstige Binnenhavenaren eigenlijk? Lars: “De coöperatie is nog in oprichting en telt nu 40 mensen. Er komen rond de 90 woningen dus niet iedereen is nog aangesloten. Qua leeftijd is het heel divers, sommigen zijn midden 20, er zitten gezinnen in, ouderen, alleenstaanden en stellen. Het zijn allemaal mensen die die hun zorgvraag – voor zover aanwezig – goed geregeld hebben, maar op zoek zijn naar een woonomgeving met meer échte contacten met buren dan in hun huidige situatie het geval is. Deze mensen komen niet alleen uit Almere Haven maar ook uit andere delen van Almere en zelfs daarbuiten.”

“Allemaal willen ze in Binnenhaven wonen om verschillende redenen. Er zijn bijvoorbeeld ouderen die het leuk vinden om in een sociale omgeving te wonen maar er is ook een jonger iemand waarvan zijn broer extra zorg nodig heeft. Binnenhaven is voor beide motivaties uitermate geschikt.”

Een AirBnB met zorg

De bewoners kijken niet alleen extra om naar elkaar. In de CareB&B is straks ook plaats voor mensen die net uit het ziekenhuis komen en willen revalideren in een zorgzame omgeving. De Binnenhavenaren zorgen bijvoorbeeld voor eten terwijl eventuele extra zorg van buitenkomt. Lars: “Je moet het zien als een soort AirBnB maar dan met zorgfaciliteiten in een maatschappelijke context. Dus mensen huren een kamer waar ze kunnen revalideren in een sociale omgeving waar er naar ze omgekeken wordt.”

Het duurt nog even voordat het hofje bewoond is. “Het definitieve plan zou rond de zomer naar de gemeenteraad moeten, die moet dat dan goedkeuren. Daarna moet het bestemmingsplan nog worden vastgesteld, wat ook wel een jaar tot anderhalf kan duren. En dan moeten we nog bouwen. In het najaar van 2022 zou het wel ongeveer klaar moeten zijn,” zegt Lars.

Zo gaat het er ongeveer uitzien

De plek voor dit bijzondere hofje is al bekend: het gebied naast de nieuwe sporthal, op de plek van het oude zwembad. En zo gaat het er ongeveer uitzien.

 

Meer artikelen lezen?